Védelmi miniszter: egy szál gyufa lángra lobbanthatja a helyzetet Koszovóban

Védelmi miniszter: egy szál gyufa lángra lobbanthatja a helyzetet Koszovóban

Ismét betörtek a koszovói rendőrség tagjai a terület szerbek lakta részére. Az események közben detonációkat és szirénákat is lehetett hallani a térségben. Az EU gyors, mindent átfogó végleges megoldást sürget, miközben a szerb védelmi miniszter szerint a pristinai vezetés egyetlen célja, hogy elüldözzék az ottmaradt szerbeket.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 7. 15:04

Nem sokat kellett várni az újabb incidensekre Koszovóban

Hétfőn, a délutáni-esti órákban néhány száz szerb tüntetett Zubin Potokban és Mitrovica északi részén, mert a Választási Bizottság a pristinai rendőrség kíséretében erővel hatolt be az önkormányzat épületébe. Azért mentek, hogy előkészítsék a helyi választások megszervezését, miután a szerbek kivonultak a koszovói kormány által felállított intézményekből.

kép: Koszovói Rendőrség

Detonációkat is lehetett hallani, sőt arról szóltak a sajtójelentések, hogy egy kézigránátot is megsemmisítettek a rendőrök.

kép: Koszovói Rendőrség

Több városban is megszólaltak időközben a figyelmeztető szirénák. Estére már helyreállt a rend a szerbek lakta térségekben. Az incidensekben nem történt személyi sérülés.

Belgrád: folytatódik Kurti terrorja

Petar Petkovic, a belgrádi kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője nyugalomra intette a helyi szerbeket. A politikus a Twitteren úgy fogalmazott: folytatódik Albin Kurti koszovói miniszterelnök terrorja a helyi szerbek ellen. Kurti speciális egységei behatoltak a Községi Választási Bizottság épületébe, ahol mindent leromboltak, szétszórtak, és megpróbálták felállítani a saját választási bizottságaikat. Az emberek fel vannak háborodva, de elhatározták, hogy nem dőlnek be Kurti provokációinak – tette hozzá Petkovic.

Pristina még több rendőrt küld

A helyzetre reagált a pristinai miniszterelnök is. Albin Kurti bejelentette, hogy az ország északi részére a továbbiakban több rendőrt küldenek, hogy – mint fogalmazott – biztosítsák a rendet. A Facebook bejegyzésében az albán vezető azt írta, a bűnbandák fokozták támadásaikat Koszovó északi részén.

„Tudják, hogy közel a vég. A koszovói kormány nem fog velük alkudozni, és nem is tolerálja őket. Az általuk dobott bombák, a kilőtt golyók és a maszkok csak a politikájuk és a népük tehetetlenségéről árulkodik. A bűnözők és a fegyveres támadások miatt több rendőrt fogunk biztosítani az Ibar folyótól északra fekvő területekre, mindezt azért, hogy lefolytassuk a nyomozást ezen bandák ellen, amelyeket Szerbia fizet és annak elnöke irányít” – közölte a miniszterelnök.

Kurti hozzátette, hogy a törvénysértéseket nem nézik el, és a destabilizációs kísérletek is kudarcot fognak vallani.

„A négy északi községben a megosztottság nem a szerbek és az albánok, hanem a bűnbandák és a polgárok között van. Arra kérek minden koszovói lakost, hogy támogassa az államot és annak rendőrségét, s minden olyan tisztségviselőnket, akik védelmezik az alkotmányosságot és a törvényességet, a köztársaságot, valamint a demokráciát” – fogalmazott a kormányfő.

Átfogó megoldást sürget Brüsszel

Amíg ismét pattanásig feszült a helyzet Szerbia és Koszovó között az EU vezetői Tiranában tárgyaltak a Nyugat-Balkán országainak képviselőivel. A témák között szerepelt a régió integrációja az Európai Unióba, de természetesen szóba került a koszovói-szerb viszony is. Brüsszel most újabb javaslatot küldött Belgrádnak és Pristinának a helyzet rendezésére. Állítólag záros határidőn belül ennek meg kell történnie az Unió elvárásai szerint. Ezzel kapcsolatban az albán fővárosban tartózkodó szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy a dokumentum újabb verziója a szerbek számára fontos kérdésekben nem mutat javulást. Mindenesetre készen állnak a párbeszédre – mondta Aleksandar Vucic.

„Semmit nem vetünk el előre, csakis azt, amiről már szóban és írásban is tájékoztatást adtunk. Tudják melyek azok a vörös vonalak, amelyeket nem lépünk át, s mi az, amit nem tudunk elfogadni. Készen állunk a tárgyalásokra, s a kompromisszumos megoldásra, folytatni fogjuk a dialógust” – hangsúlyozta Vucic.

A szerb köztársasági elnök bejelentette, hogy szerinte a következő időszakban intenzív tárgyalások kezdődnek a mindenkinek megfelelő megoldás érdekében, Albin Kurtival pedig akkor fog egy asztalhoz ülni, ha a találkozót Brüsszelben megszervezik.

„Az igazi kérdés nem az, hogy mikor és hol találkozom Kurtival, hanem az, hogy mi lesz a beszélgetés tartalma és milyen lesz a kompromisszumos megoldás. Különféle üzenetek érkeznek a különböző oldalakról. Mi kell, hogy legyünk a garancia a békére és a stabilitásra a régióban” – mondta Vucić, aki hozzátette: a megegyezésnek nincs időkorlátja.

A szerb államfő a legújabb koszovói történésekről szólva megjegyezte, a pristinai hatóságok döntései miatt állandóan felmerül a kérdés, hogy vajon melyik napon történik újabb olyan provokáció, amely megzavarhatja a békét és a stabilitást. Azzal, hogy állig felfegyverzett rendőrök vonultak be a szerbek lakta részbe Pristina ismét megsértette a brüsszeli megállapodást – tette hozzá Aleksandar Vucic.

A védelmi miniszter a helyzet romlásától tart

A szerb védelmi miniszter viszont úgy látja, hogy annyira feszült és gyúlékony jelenleg a helyzet Koszovóban, hogy képletesen fogalmazva, egy szál gyufa is elegendő lenne, hogy minden lángra lobbanjon és egy nem kívánt irányba induljanak el az események. Milos Vucevic úgy fogalmazott, hogy ez nem is csoda, hiszen a pristinai vezetés folyamatosan olyan lépéseket tesz, amelyek a helyzet destabilizálásához vezetnek. Egyetlen megkötött megállapodást sem alkalmaznak, a szerbek felé pedig azt az üzenetet küldik, hogy nem fogadják el őket – mondta Vucevic a Prva TV vendégeként.

A szerb tárcavezető szerint egyértelmű, hogy a koszovói vezetés célja, hogy elüldözze azt a kevés szerbet is, aki még ott maradt.

„Nagyon nehéz irányítás alatt tartani a helyzetet, az emberek fel vannak villanyozva, ez az üldöztetés már régóta tart, s ez minden párbeszédet értelmetlenné tesz” – tette hozzá Vucevic.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

eu, kosovo, kurti, police, terror, vucevic, vucic