Véget ért Franciaországban az egészségügyi szükségállapot

Véget ért Franciaországban az egészségügyi szükségállapot

Az egészségügyi törvényjavaslat elfogadásával augusztus 1-én véget ért az egészségügyi szükségállapot Franciaországban, a továbbiakban nem kell már felmutatni az oltási igazolást a szabadidős és kulturális helyekre való belépéshez és már nem kötelező a maszk a zárt helyeken. Ezentúl csak úgy lehet bármiféle, a koronavírussal kapcsolatos korlátozást bevezetni, ha azt a parlament megszavazza.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 1. 16:01

Franciaországban véget ért egy korszak, miután a parlament elfogadta az erről szóló törvénymódosítást, augusztus elsejével megszűnik az egészségügyi szükségállapot, amit még 2020. március 20-án, a koronavírus első hullámának idején vezettek be és azóta háromszor hosszabbították meg, derül ki a 20 minutes hírportál cikkéből.

Amíg érvényben volt a szükségállapot, addig a kormánynak lehetősége volt arra, hogy egy rendelettel egészségügyi korlátozásokat írjon elő, ám mostantól nem lesz ilyen egyszerű a korlátozások újbóli bevezetése, ha esetleg szükségessé válna. A parlament jogi bizottságának elnöke, Sacha Houlié bejelentése alapján ugyanis hétfőtől a kormány még akkor sem vezethet be saját hatáskörben rendkívüli intézkedéseket, ha a koronavírus újra felerősödik az országban, minden rendelkezés életbe léptetéséhez parlamenti jóváhagyása szükséges.

A változás értelmében mostantól nem kell oltási igazolást bemutatni, ha valaki szabadidős vagy kulturális létesítménybe akar bemenni és a tömegközlekedés kivételével a kötelező beltéri maszkviselés is megszűnt.

Akkor sem kell bemutatni az oltási igazolást, ha valaki külföldi tartózkodást követően kíván hazamenni Franciaországba, viszont abban az esetben, hogy ha egy 12 év feletti utas Franciaországba vagy valamely tengerentúli területére tartó repülőgépre szállna fel, 2023. március 31-ig a kormány bizonyos esetekben kérheti a tesztelést, ilyen esetnek számít például egy új, veszélyes vírusvariáns megjelenése, írja a Midi Libre nevű lap.

A törvénymódosítás értelmében a kormány nem írhat elő karantént és nem vezethet be kijárási tilalmat sem, erre csak abban az esetben lesz lehetősége, ha a rendelkezést megszavazza a parlament, adta hírül a Twitteren Nicolas Berrod, a Le Parisien újságírója.

A kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben való kötelező maszkviselésről az intézmények vezetősége dönthet, de a kormány továbbra is javasolja a maszkok hordását ezeken a helyeken. Az oltatlan egészségügyi dolgozók újbóli munkába állása akkor lehetséges, ha a francia egészségügyi főhatóság (Haute Autorité de Santé, HAS) úgy ítéli meg, hogy a felfüggesztésük már nem indokolt, ám a Midi Libre értesülései szerint a főhatóság, a kormányhoz hasonlóan ellenzi a be nem oltott ápolók munkába állását. Jean-Paul Markus, a Paris-Saclay Egyetem közjogi professzora a Le Monde nevű lapnak még július közepén úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy az egészségügyi dolgozók oltási kötelezettsége hatályon kívül helyezhető, de erről az új törvény nem rendelkezik, így egyelőre érvényben marad.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

covid, end, france, no masks required, state of health emergency