A klímacélok érdekében vegetáriánus életmódra kényszerítik a nyugdíjasotthonok lakóit

Az önkormányzat úgy csökkentené az emberek ökológiai lábnyomát, hogy a nyugdíjasotthonok lakóinak étrendjében a darált húst szójából készült húspótlékkal helyettesítené.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 17. 17:12

A svédországi Hässleholm település idősotthonaiban a darált húst gyökérzöldségekkel fogják helyettesíteni. Ennek oka állítólag az, hogy csökkenteni akarják a település ökológiai lábnyomát. Dolores Öhman, a Zöld Párt frakcióvezetője – és a terv egyik kulcsszereplője – elhárította magáról a felelősséget, és kijelentette, hogy minden a Svéd Környezetvédelmi Hivatal és a Svéd Élelmiszerbiztonsági Hivatal iránymutatásai alapján történik. „Csökkentenünk kell a hústermelést és a fogyasztást, amit a vegán termékekkel és szójahússal kell helyettesítenünk”- jelentette ki a képviselő.

A Svéd Demokraták (SD) helyi képviselője Hanna Nilsson szerint, „az éghajlati célokkal kapcsolatos hisztéria a legkiszolgáltatottabbakat sújtja”. Nilssont elborzasztotta, hogy önkormányzat belecsempészi a vegán étrendet a tervezetbe, és úgy véli, hogy a nyugdíjasokat feláldozzák a kormány céljainak elérése érdekében.

„A tervet átolvasva felfigyeltem arra a szakaszra, amely arról szól, hogy a darált húst szójahússal kell helyettesíteni a gondozott idősek számára felszolgált ételekben. Az SD ebbe nem fog belemenni. Az időseknek megfelelő élelemhez kell jutniuk. Nem hagyhatjuk. hogy a kormány hisztériakeltése azok rovására váljon, akik felépítették az országunkat, és akik a legkiszolgáltatottabbak”

– mondta Hanna Nilsson.

De nem Svédország az egyetlen állam, ahol vegetáriánus étrendre kényszerítik az embereket. Amint arról már korábban a V4NA beszámolt, Lyon zöldpárti városvezetésének javaslatára teljes mértékben kiiktatták az iskolai menzáról a húst. Akkor a koronavírus-járványra hivatkozva vezették be az intézkedést. A döntést azzal indokolta Stéphanie Léger polgármester-helyettes, hogy ha csak egyféle étel szerepel a kínálatban, akkor sokkal kevesebb ideig állnak sorban az ételosztásnál a tanulók, így az előírt két méteres távolság is sokkal könnyebben betartható.

Béatrice de Montille republikánus képviselő nem hagyta szó nélkül a döntést. Azt mondta, hogy a gasztronómia városának is nevezett Lyonban a zöldpárti városvezetés arra használja az egészségügyi válságot, hogy ideológiai intézkedéseket hozzon mindenféle konzultáció nélkül.

A történtekre felfigyelt Gérald Darmanin belügyminiszter is, aki úgy vélte, hogy az intézkedés elfogadhatatlan és vérig sérti a francia gazdákat, henteseket. Emellett súlyos kirekesztés bizonyos társadalmi rétegekkel szemben, mivel sok, a munkásosztályból származó gyermek tányérjára csak az iskolai menzán kerül hús.

Később kiderült, hogy az önkormányzat döntése ellentétes a hatályos jogszabállyal. Az iskolák étrendjét ugyanis az országos táplálkozás-egészségügyi program (Programme National Nutrition Santé, PNNS) határozza meg. Ez szigorúan szabályozza, hogy milyen gyakran kell húst felszolgálni. A kormányrendelet egyértelműen kimondja, hogy egy húsz napos periódus alatt legalább négy alkalommal kell a diákoknak fehérjét tartalmazó ételt felszolgálni, ami lehet marha, borjú, bárány vagy belsőség és ugyanannyi alkalommal kell halat biztosítani.

NAGYVILÁG

Címkék:

france, sweden, sweden democrats