Zakharova: Szerbellenes őrület folyik Koszovóban

Zakharova: Szerbellenes őrület folyik Koszovóban

Moszkva arra szólította fel Washingtont és az Európai Uniót, hogy hagyjanak fel a pristinai szélsőségesek bátorításával, valamint állítsák le a koszovói szerbek és Belgrád provokálását. Marija Zakharova külügyi szóvivő szerint szerbellenes őrület tapasztalható Pristinában

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 2. 14:10

Moszkva ismét megszólalt Koszovó kérdésében. Oroszország arra szólította fel az EU-t és az Amerikai Egyesült Államokat, hogy járuljanak hozzá a nyugalom megteremtéséhez. Ne bátorítsák a szélsőségeseket – nyilatkozta Marija Zakharova, külügyi szóvivő.

“Felhívjuk az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy hagyjanak fel a pristinai szélsőségesek szerbellenes őrületének bátorításával, egyben állítsák meg Belgrád és a koszovói szerbek provokálását” – közölte Zaharova.

Koszovó és Szerbia között azért élesedett ismét a feszültség, mert a pristinai hatóságok augusztus elsejétől kezdődően semmisé kívánták tenni a szerb okiratokat, így a személyi dokumentumokat és az autók bejegyzéséről szóló papírokat is. Ehelyett a pristinai hatóságok koszovói felségjelzésű papírokat adtak volna a szerbeknek az átkelőknél, így erőltetve rájuk a terület államiságának elismerését. A feszültség kapcsán kialakult helyzetről a V4NA is részletesen beszámolt. Koszovó északi részén ezután demonstrációba és útakadályok építésébe kezdtek a helyi szerbek, a pristinai vezetés pedig állig felfegyverzett csapatokat küldött a helyszín közelébe.

A helyzet azután oldódott meg, hogy amerikai kérésre a koszovói hatóságok egy hónapot halasztottak a rendelet végrehajtásán. Belgrád üdvözölte ezt a lépést, de megállapították, hogy nagyon közel volt a komolyabb összetűzés a két fél között, ezt azonban Szerbiának köszönhetően sikerült elkerülni.

Azóta a szerbek elbontották a barikádokat és újraindult a forgalom Szerbia és Koszovó között.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kosovo, moskva, russia, zaharova