Zuhanórepülésben Macron és miniszterelnöke népszerűsége

Zuhanórepülésben Macron és miniszterelnöke népszerűsége

A francia államfő felkérte kormányalakításra a miniszterelnököt, sajtóértesülések szerint azonban sem a baloldallal, sem a jobboldallal nem kíván együttműködni. Mindeközben egyre csökken Emmanuel Macron és Élisabeth Borne népszerűsége, a lakosság többsége elégedetlen a két politikussal.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 27. 12:53

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Élisabeth Borne francia miniszterelnökre, az államfő bizalmat szavazott neki és felkérte, hogy alakítsa meg a kormányt július elejéig. Miután nem sikerült megszerezni a parlamentben az abszolút többséget, Emmanuel Macron kénytelen szövetségeseket keresni annak érdekében, hogy gond nélkül véghez tudja vinni a bevezetésre váró reformjait. Ennek érdekében a múlt héten egyeztetett a pártvezetőkkel, ám a CNews hírpotál cikkéből kiderül, hogy az államfő úgy nyilatkozott, hogy sem a baloldali Engedetlen Franciaország (La France Insoumise), sem a jobboldali Nemzeti Tömörülés nevű pártot nem tartja köztársaságpártinak, ezért nem kíván együttműködni velük. Macron hozzátette, hogy a legtöbb politikai erő képviseltetheti magát az új francia kormányban, melynek megalakulása július elejére várható, ám a CNews felhívja rá a figyelmet, hogy az államfő épp azzal a két párttal nem akar közös munkát, amelyek összesen 161 képviselőt juttattak a parlamentbe.

Élisabeth Borne kormányfő, bár pár nappal ezelőtt benyújtotta az államfőnek lemondását, Macron azt nem fogadta el, így a miniszterelnök nekilátott a kormányalakításnak. Élisabeth Borne azt írta a Twitteren, hogy a köztársasági elnök kérésére, annak érdekében, hogy kiépíthessék az új utat, konzultálni fog a parlamenti képviselőcsoportokkal, hogy felderítse az együttműködési lehetőségeket és hajlandóságokat. A bejegyzés szerint a köztársasági elnök által követett út világos és megfelel annak, amit a franciák kérnek tőle, beleértve a párbeszédet, a tiszteletet és az emberek meghallgatását.

A májusban kinevezett francia miniszterelnök tehát készül a kormányalakításra, ám egy friss felmérésből kiderül, hogy sem ő, sem Emmanuel Macron soha nem volt még olyan népszerűtlen, mint most. A Le Journal du Dimanche nevű lapban megjelent cikk az Ifop közvélemény-kutató cég felmérésére hivatkozva azt írja, hogy

Macron népszerűsége mélyponton van, csupán a lakosság 38 százaléka elégedett Macron politikai teljesítményével.

A cikkből az is kiderül, hogy Macron népszerűsége három százalékkal csökkent a legutóbbi felmérés óta, valamint a fele annak az eredménynek, amit a francia elnök első ötéves mandátuma elején, 2017 nyarán ért el.

A miniszterelnök, Élisabeth Borne esetében még látványosabb a lakosság elutasítása, ugyanis a válaszadók mindössze 37 százaléka mondta azt, hogy elégedett a kormányfő tevékenységével,

ami 8 százalékkal kevesebb, mint a legutóbbi felmérés során kapott eredmény.

Ezzel azonban még nincs vége Élisabeth Borne elutasításának a franciák részéről, szintén az Ifop felméréséből az derül ki, hogy a lakosság 59 százaléka nem ismeri el a kormányfő politikai tevékenységét szemben azzal az 5 százalékkal, akik meg vannak elégedve a miniszterelnökkel.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

elisabeth borne, emmanuel macron, france, loss of popularity