A kancellár elárulta, szerinte ki lesz az utóda

Angela Merkel német kancellár a CDU/CSU választási kampányát indító szombati gyűlésen kifejezte támogatását a pártszövetség jelöltje, Armin Laschet (CDU, német Kereszténydemokrata Unió) mint lehetséges utóda mellett. Mint mondta, „mély meggyőződése”, hogy Laschet lesz a választást követően a német kancellár.

POLITIKA 2021. AUGUSZTUS 21. 16:35

Beszédében úgy méltatta Laschetet: számára mindig is fontos volt, hogy „az embert és annak sérthetetlen méltóságát állítsuk a középpontba”, és hogy „keresztény emberképünk alapján hidakat építsünk az emberek között”.

Markus Söder, a CSU ( Bajor Keresztényszociális Unió) vezetője már kevésbé nyugodt. Felszólította a pártszövetséget, hogy „csináljanak végre értelmes választási kampányt”. Mindenkinek meg kell értenie, hogy most mennyi minden forog kockán – hívta fel a figyelmet. „Azt akarom, hogy Armin Laschet legyen a kancellár, és ne Olaf Scholz vagy Annalena Baerbock” – tette hozzá.

A CDU/CSU, noha sokáig vezette a népszerűségi listát, a nemrég veszíteni kezdett támogatottságából, felzárkózott hozzá az SPD (Németország Szociáldemokrata Pártja). Az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz többnyire az első helyen „végez” a közvélemény-kutatásokban, Laschet pedig a zöldek jelöltje, Annalena Baerbock mögött áll a harmadik helyen.

A Bundestag-választásra szeptember 26-án kerül sor.

Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnököt január elején választották a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökévé a leköszönő Annegret Kramp-Karrenbauer helyére. A versengésben a merkeli politika folytatását hirdető Laschet 521, a hagyományos konzervatív politika hívének számító, sokáig esélyesebbnek tartott Friedrich Merz 466 szavazatot kapott, a harmadik jelölt, a környezetvédelmet zászlajára tűző Norbert Röttgen pedig a voksolás első fordulójában kiesett.

POLITIKA

Címkék:

angela merkel, armin laschet, CDU/CSU, friedrich merz