A kancellár nem engedne be több afgánt az országba

Kijelentette: amíg ő a kancellár, országa nem nyitja meg határait önként több afgán menekült előtt. Arra biztatja a hazájukat elhagyni szándékozókat, hogy Afganisztánhoz közeli országokban keressenek menedéket.

POLITIKA 2021. AUGUSZTUS 23. 09:30

Ausztria nem nyitja meg határait az afgán menekültek előtt – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár. Arra biztatja az Afganisztánt elhagyni szándékozókat, hogy közeli országokban keressenek menedéket, például Türkmenisztánban vagy Üzbegisztánban, ahol az UNHCR statisztikái szerint 2020-ra mindössze tucatnyi afgán kért menedékjogot – szemben Ausztriával, ahol mintegy 40 ezer.

Ausztria már így is túl sokat tett – nyilatkozta Kurz a Puls24-nek, utalva arra, hogy a 2015-ös migránshullám idején az osztrák lakosság több mint egy százalékának megfelelő számban fogadott be migránsokat. Azt is hangsúlyozta: az afgán menedékkérők „különösen nehezen” illeszkednek be a trsadalomba Ausztriában.

A statisztikák szerint az EU-ban Ausztriában él a második legtöbb afgán menedékkérő. Ausztria korábban azt javasolta, hogy az EU kössön megállapodást Afganisztán szomszédaival a menekültközpontok felállításáról.