A Katolikus Családegyesület aggódik a sperma törvény miatt

A Katolikus Családegyesület aggódik a sperma törvény miatt

A minap megszavazott törvény több etikai kérdést is felvet, mivel lehetővé teszi, hogy egyedülálló nők és leszbikus párok is részt vegyenek a tb által támogatott orvosilag asszisztált reprodukciós programban, ám sokan ellenzik, hogy apa nélküli családban nőjön fel a születendő gyermek. A Katolikus Családegyesület elnöke aggodalmát fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban, mely szerinte a leggyengébbek méltóságán ejt csorbát.

NAGYVILÁG POLITIKA 2021. JÚLIUS 1. 16:42

Nagy fölénnyel, 326 igen szavazattal, 115 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett végérvényesen elfogadta a francia parlament alsóháza a bioetikai törvényt, mely lehetővé teszi az egyedülálló nőknek és a leszbikus pároknak is, hogy az orvosilag asszisztált reprodukciós technológia segítségével gyermeket vállaljanak. A történet évekkel ezelőttre nyúlik vissza, az ötletet először François Hollande egykori államfő vetette fel, ám elmondása szerint a törvényt csakis az etikai bizottság jóváhagyását követően vezették volna be.

Erre akkor nem került sor, de később Emmanuel Macron jelenlegi francia elnök is belevette a kampányába 2017-ben a kérdést, ígérete alapján mindenképp biztosítani akarta az egyedülálló nőknek és a leszbikus pároknak is a lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a társadalombiztosító által támogatott lombikprogramban.

A törvény végleges megszavazását több kormánypárti politikus is üdvözölte, ám nem mindenkinek tetszik az ötlet, mivel sokan úgy vélik, a bioetikai törvény azon pontja, mely lehetővé teszi az egyedülálló nőknek és a homoszexuális pároknak is a tb által finanszírozott lombikprogramban való részvételt, komoly negatív hatással lehet az apa nélküli családban felnövő gyermekekre.

A legnépszerűbb ellenzéki politikus, Marine Le Pen 2019 szeptemberében a parlamentben is felszólalt a bioetikai törvény ellen, a politikus asszony úgy véli, hogy az azonos nemű párok által nevelt gyermek számára a törvény egy valószínűtlen és biológiailag lehetetlen helyzetet teremt, senki nem születhet ugyanis két anyától.

Franciaországi katolikusok több ízben is tüntettek a törvényjavaslat ellen, mivel ők is azon a véleményen vannak, hogy apa nélkül nincs család.

A Francia Katolikus Családegyesület aggodalmát fejezte ki a minap elfogadott bioetikai törvénnyel kapcsolatban, szerintük ugyanis a törvény mögött opportunista politikai haszonszerzés áll, Emmanuel Macron kampányának szerves része volt ugyanis az egyedülálló anyák és leszbikus párok számára biztosítani a társadalombiztosító által finanszírozott lombikprogramot. Az egyesület elnöke, Pascale Morinière szerint a törvény elfogadása kétes értékű pirruszi győzelem, mely a történelem szemében katasztrofális vereség lesz és a leggyengébbeket fosztja meg méltóságuktól, írja a Le Figaro. A katolikusok számára a tökéletes világ egyszerű és nagyon széles körben megosztott elveken alapul, ezek a következők: a közjó mindenek előtt, szolidaritás, az ember elidegeníthetetlen méltósága, valamint kiemelt figyelem a legsebezhetőbbek és a legszegényebbek irányába, továbbá a család és a társadalom alapvető egységének támogatása.

Pascale Morinière a Twitteren köszönetet mondott a nemmel szavazó 115 képviselőnek tisztánlátásukért és bátorságukért, amiért nem mondtak le az etikáról és az igazságról, a katolikus egyesület elnöke szerint a történelem emlékezni fog rájuk.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, lesbians, lmbtq, macron, sperma