A magyar baloldal hazudik a veszélyhelyzetről

Ismét hazugságot terjesztettek a magyar baloldali politikusok az egyik kormánypárti törvényjavaslatról.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 28. 13:51

Ha magyar Országgyűlés elfogadja a kormánypárti javaslatot, akkor a jövőben legfeljebb 180 napra lehet meghirdetni a veszélyhelyzetet. Ha megnézzük az európai országok különleges jogrendi szabályozását, akkor kiderül hogy több ország is időbeli korlátot állapít meg a veszélyhelyzet, illetve az annak megfeleltethető különleges jogrendi kategóriának az elrendelése és a meghosszabbítása tekintetében is. Erre, valamint arra figyelemmel, hogy veszélyhelyzet alatt az alapvető jogokat korlátozó intézkedések meghozatalára is lehetőség van – mint ahogyan ez a koronavírus-világjárvány alatt is történt – indokolt a veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítására időkorlát megállapítása.

Ezért született az a magyar kormánypárti törvényjavaslat, hogy novembertől félévente hosszabbítható a veszélyhelyzet – azzal, hogy a felhatalmazás többször is megadható. A törvényjavaslat indoklása szerint az új alkotmányos szabályok értelmében a kormány a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető súlyos esemény esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdethet ki. Ennek időtartama eddig legfeljebb 30 nap volt. Ezen változtatna a most benyújtott törvényjavaslat – írja az Origo magyarországi sajtóorgánum.

A lap szerint a baloldali politikusok most emiatt újra hazugságot terjesztenek, mert szerintük ezzel végtelen hosszúságú lesz a veszélyhelyzet. Ezzel szemben a valóság az az, hogy

a kormánypárti javaslat lényege éppen az, hogy csak 180 napos időkorlátot kap a veszélyhelyzet a magyar Országgyűléstől, míg eddig nem is volt hasonló rendelkezés a törvényben

Hasonló időkorlátot alkalmaznak egyébként a veszélyhelyzet meghosszabbítása tekintetében például Olaszországban, Lettországban és Finnországban.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, law, leftist, lie