A migrációs nyomás határozza meg az osztrák politikát

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az osztrák kormányra, miután a napokban ismét megdőlt az illegális határátlépések száma. A migránskrízis komoly kihívás elé állítja a bevándorlást támogató elnököt, Alexander van der Bellent is, aki október 9-én indul az újraválasztásért.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 27. 12:28

Több mint háromezer illegális bevándorló lépett be Ausztriába a múlthéten, ami új rekord, és máris meghaladta az idén szeptember első hetében elért rekordot. 2022-ben egyébként eddig csaknem ötvenezer határátlépést regisztráltak, ami bőven meghaladja a 2021-ben rögzített húszezres adatot.

A legtöbb ilyen illegális bevándorló a Közel-Keletről és Ázsiából, köztük Afganisztánból, Pakisztánból és Indiából érkezik. Mivel a közvélemény-kutatások folyamatosan azt mutatják, hogy az osztrákok ellenzik a tömeges bevándorlást, és mivel a külföldiek által elkövetett csoportos nemi erőszakok és terrortámadások emléke még frissen él az emberek emlékezetében, a lakosság meggondolhatja, hogy az októberi választáson ismét a bevándorláspárti van der Bellennek adja-e az elnöki széket.

“A negatív rekordok hetente követik egymást, de úgy tűnik, ez még mindig nem ösztönzi cselekvésre a jelenlegi belügyminisztert, Gerhard Karnert” – mondta Hannes Amesbauer, a konzervatív Szabadságpárt (FPÖ) párt biztonsági szóvivője, aki arra figyelmeztetett, hogy idén akár százezerre is felugorhat a határra érkező illegális migránsok száma. Úgy véli, új választásokra és egy erős FPÖ-re van szükség, hogy a menekültügy és a migráció kérdésében fordulat következzen be.

Ausztriában minden negyedik ember külföldi származású, és az iskolák, óvodák, kórházak és lakhatás tekintetében egyre nagyobb nyomás nehezedik az országra. Ráadásul az osztrák börtönök már most is túlterheltek, a fogvatartottak 50 százaléka külföldről származik. Emellett az ország összes szociális segélyezettjének közel harminc százaléka szintén külföldi származású.

A szociáldemokrata SPÖ párt, amely jelenleg ellenzékben van, szintén bírálta a kormány semmittevését. “A belügyminiszter teljesen elvesztette a kontrollt a menekültügyi programokkal” – vélekedik a párt, megjegyezve, hogy a belügyi tárcavezető képtelen észszerű nemzetközi megoldásokat keresni.

POLITIKA

Címkék:

austria, critics, migrants