A miniszterelnök-jelölt meggyőzte a baloldalt, hogy ne szavazza meg a minimálbér-emelést

A miniszterelnök-jelölt meggyőzte a baloldalt, hogy ne szavazza meg a minimálbér-emelést

A baloldali képviselők nem támogatták a jövő évi minimálbér-emeléshez szükséges adócsökkentéseket kedden az Országgyűlésben. A baloldali miniszterelnök-jelöltje szerint ráadásul nincs is szükség minimálbérre.

POLITIKA 2021. DECEMBER 14. 17:30

A baloldali képviselők nem támogatták a jövő évi minimálbéremeléshez szükséges adócsökkentéseket kedden a magyar Országgyűlésben. Mindez annak fényében érdekes, hogy úgy tűnik, a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter meggyőzte őket, hogy nincs szükség a minimálbérre, hívja fel rá a figyelmet az Origo magyar hírportál. Azonban, mint írják,

Nemcsak a minimálbéremelésre mondott nemet a baloldal, hanem arra is, hogy jövőre csökkenjenek a magyar vállalkozók adóterhei.

Magyarországon jövő tavasszal tartanak országgyűlési választásokat. A bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezette baloldal jelöltje, Márki-Zay Péter a múlt héten már bejelentette, hogy ő eltörölné a minimálbért. Márki-Zay a minimálbér eltörlésének ötletét azzal próbálta indokolni, hogy ő gazdasági kérdésekben „roppant liberális”.

A baloldali jelöltje egyébként korábban a Magyarországon sikeresen bevezetett rezsicsökkentést is támadta már, ezek után most a minimálbér ellen intézett támadást;

azon terve, hogy mindkettőt eltörölné, óriási csapást jelentene az átlag- és kiskeresetűekre nézve

– hívja fel rá a figyelmet az Origo.

Az Origo megkérdezte ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég jogi szakértőjét, aki hangsúlyozta, a minimálbér nemcsak azért fontos, mert annak növelésével csökken a szegénység kockázatának kitettek száma, hanem azért is, mert számos juttatás a minimálbéren alapul, így ennek növelésével nő például a gyed, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) és a táppénz is.

Márki-Zay minimálbér eltörlésére vonatkozó ötlete Magyarországon tipikus baloldali programnak számít, mondta az alkotmányjogász, aki emlékeztetett, a szocialista kormányzás 8 éve alatt – 2002 és 2010 között Magyarország volt az egyetlen EU-tagállam, ahol a minimálbér reálértéke csökkent, 2010 óta viszont majdnem háromszorosára nőtt az összege.

Magyarországon 2022. január elsejétől 200 000 forintra (kb. 560 euró) nő a minimálbér és 260 000 forintra (kb. 720 euró) a szakképzett munkavállalóknak járó garantált bérminimum.

A minimálbér 71500 forint volt 2009-ben, a baloldali kormányzás idején, jövő januártól eléri ennek az összegnek közel háromszorosát – magasabb lesz a minimálbér, mint Gyurcsány-Bajnai alatt az átlagbér volt.

Ha a minimálbéres szabályozást megszüntetné a baloldal, akkor az azt is jelentené, hogy több adócsökkentő intézkedést is el kellene törölni, ami a munkanélküliség növekedését, és gazdasági visszaesést hozna.

POLITIKA

Címkék:

election, Hungary, left-wing, minimum wage