A „német Trump” lett a CDU új elnöke

A „német Trump” lett a CDU új elnöke

Nyolcvan százalékban reménykedett, de legkevesebb 94-et kapott Friedrich Merz gazdaságpolitikus a német ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi kongresszusán szombaton.

POLITIKA 2022. JANUÁR 22. 16:17

A CDU keményvonalas konzervatívjának tartott Friedrich Merzet a szavazatok elsöprő többségével választották meg szombaton a párt elnökévé. Merz az összes leadott szavazat 94,62 százalékát kapta, 983 küldöttből 915-en adták szavazatukat a 66 éves jelöltre. A döntést levélszavazással erősítik meg hivatalosan.

A főtitkárt és a teljes vezetőséget újraválasztották a kongresszuson.

A politikus az eredménytől láthatóan meghatódva köszönte meg a küldöttek bizalmát. Elmondta: a CDU-nak erős ellenzéknek kell lennie a szövetségi kormányban. „Meg akarjuk nyerni a választásokat a tartományokban, és új alapprogramot kell kidolgoznunk” – mondta. Kijelentette: A CDU nem hagyja, hogy a társadalmi változások a beavatkozásuk nélkül alakuljanak.

Decemberben a CDU tagságának még csak 62,1 százaléka támogatta, hogy Friedrich Merz legyen Armin Laschet utóda a pártelnöki székben. Laschet a tavalyi szövetségi parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség után mondott le. Merz a párt harmadik elnöke három éven belül – mint ismeretes, Angela Merkel 2018-ban jelentette be, hogy 18 év után visszavonul a pártelnöki tisztségből.

Friedrich Merz a CDU szavazóbázisában általában azok szimpátiáját bírja, akik a merkeli bevándorláspolitikával szemben foglaltak állást. Ellenfelei közül sokan arrogánsnak tartják, és „trumpi” erényei közé sorolják, hogy gyakran előbb beszél, mint gondolkodik. Egyes vádak szerint egy kalap alá veszi a homoszexuálisokat és a pedofilokat, a nemi vitákat pedig feleslegesnek tartja. A politikus mindezt cáfolja: még szeptemberben egy kérdésre, miszerint lenne-e kifogása azzal kapcsolatban, hogy homoszexuális kancellárja legyen az országnak, azt válaszolta: „A szexuális orientáció nem tartozik a nyilvánosságra mindaddig, amíg nem történik törvénysértés (…). A szememben ez a határ – nem nyilvános vita tárgya.”