A Párbeszéd vezetői tudták, hogy belső hiba okozza az előválasztási rendszer összeomlását

Egy belső üzenetváltás bizonyítja, hogy a Párbeszéd politikusai kezdettől tisztában voltak vele: nem hackerek támadták meg Orbán Viktor „parancsára” az ellenzéki előválasztás informatikai rendszerét, és természetesen nem is a nagy érdeklődés okozta az összeomlást.

POLITIKA 2021. SZEPTEMBER 24. 16:32

Kiderült, hogy a Párbeszéd vezetői pontosan tudják: hazugság, miszerint: „Orbán Viktor miniszterelnök parancsára kínai hackerek megtámadták a baloldal informatikai rendszerét és ezért állt az le”. A leállást ráadásul először még másik hazugsággal magyarázták: azzal, hogy az óriási érdeklődés miatt történt – idézte fel az Origo, amely pénteken közölte a Párbeszéd vezetőinek zárt Facebook-csoportjából származó hozzászólásokat. Az üzenetváltások arra utalnak, hogy a Gyurcsány-show felelősei képtelenek voltak működőképesen megszervezni az úgynevezett „előválasztást”, ezért állt le az informatikai rendszer – és ezt ők maguk is belátják.

Ha viszont ez történt, akkor hogy tudnának vezetni egy országot?

A portál által idézett üzenetváltásban felbukkan Szabó Tímea is, a miniszterelnök-jelölt-jelölt Karácsony Gergely pártjának társelnöke. Az Origo által közreadott képernyőmentésekből több dolog is kitűnik, például az, hogy még a baloldali szavazók sem hiszik el pártjaik magyarázkodását.

Forrás: Origo

Forrás: Origo

„Teljes káosz, pár embert tudtunk leszavaztatni 8 óta… Az idő 90%-ában szét van rohadva a rendszer. Ha a Fidesz ügynökei csinálták volna direkt így nekünk a cuccot, akkor sem lehetne szarabb.”

„Nem győzünk elnézést kérni. Nagyon gáz.”

„…Szar az egész, igazán köszönhetjük az ahang informatikusainak…”

– sorakoznak a belsős kommentek.

Az egyik hozzászóló arra az álhíre, mely szerint a Fidesz indított terheléses támadást a rendszer ellen, azt írta:

„Ne már, ez ciki, be kell vallani, hogy lefagyott.”

Egy másik komment:

„Megáll az ész! Gyorsan küldjétek el az informatikusokat! Pontosan tudták, hogy nem bírja el a rendszer.”

Még szombaton kiadtak a „szervezők” egy közös közleményt, a Fideszt okolva a történtekért, noha pontosan tudták, hogy miről van szó – ahogy szavazóik is tudták. Utólag az is kiderült, hogy az előválasztási rendszer a pénteki tesztüzemben is összeomlott, ennek ellenére elindították szombaton.

A csoportnak, amelynek képrenyőmentéseit közölték, közel 300 tagja van, köztük a „Gyurcsány-show” levezénylői: aktivisták, illetve egykori választási megfigyelők – és még a Párbeszéd vezetői is.

Mint ismeretes, az online voksolás szeptember 18-án, szombaton indult el, majd néhány órán belül le is állt. A rendszert hétfőn indították el újra, ám az Origo információi szerint azóta is akadozik.