Áldatlan állapotok uralkodnak az európai légiközlekedésben

A folyamatos sztrájkok, késések és a munkaerőhiány káoszt okoznak a repülőtereken. Ráadásul a légitársaságok rendszeresen elmulasztják az utasok kártérítési igényeivel kapcsolatos egyértelmű tájékoztatást. Európai parlamenti képviselők most azt szeretnénk elérni, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a légi utasok jogairól szóló uniós rendeletet, és felszólítják a légitársaságokat, hogy tartsák be az uniós jogszabályokat.

POLITIKA 2022. JÚLIUS 15. 15:32

Áldatlan állapotok uralkodnak az európai légiközlekedésben. A folyamatos sztrájkok, késések és a munkaerőhiány káoszt okoznak a repülőtereken. Ráadásul a légitársaságok rendszeresen elmulasztják az utasok kártérítési igényeivel kapcsolatos egyértelmű tájékoztatást.

Győri Enikő és Tóth Edina a magyar kormánypárt, a Fidesz európai parlamenti képviselői, 47 EP-képviselőtársuk támogatásával, írásbeli kérdést intéztek az Európai Bizottsághoz.

A képviselők célja a kezdeményezéssel kiállni a légi utasok jogainak védelméért, valamint felszólítani a légitársaságokat az uniós jogszabályok betartására.

Tóth Edina hangsúlyozta: „A pandémia alatt végrehajtott létszámleépítés miatt a nyári főszezonban egyre nagyobb fejetlenségre lehet számítani. Azt tapasztalhatjuk azonban, hogy

a járattörlések és a késések, valamint az elveszett és a megrongálódott poggyászok miatt anyagi károkat elszenvedett utasok jogait a légitársaságok a sárba tiporják az utóbbi időben.

Ezért uniós szintű fellépésre van szükség a fogyasztók érdekében!”

Győri Enikő hozzátette, kezdeményezésükkel azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a légi utasok jogairól szóló uniós rendeletet. „Új szabályokra is szükség van a fogyasztók jogainak teljesebb védelme érdekében.

Biztosítani kell az automatikus kártérítést; az egyértelmű, könnyen hozzáférhető, felhasználóbarát tájékoztatást és a panaszok nyomon követésének lehetőségét a légitársaságok honlapján”

– emelte ki az EP-képviselő.

POLITIKA

Címkék:

air transport, european parliament, mep