Alkotmányt módosítottak az uniós integráció felgyorsítása érdekében

Alkotmányt módosítottak az uniós integráció felgyorsítása érdekében

Győztek az igenek a vasárnapi népszavazáson. Felgyorsulhat az ország uniós integrációja.

POLITIKA 2022. JANUÁR 17. 11:18

Vasárnap egyetlen kérdésre kellett válaszolniuk a szerb állampolgároknak: arról tartottak népszavazást a balkáni országban, hogy a bírákat és az államügyészt független szakmai testületek válasszák meg vagy a kinevezések maradjanak a politika és a hatalom gyakorlói kezében. A független igazságszolgáltatás az Európai Unió elvárása volt. Brüsszel már évek óta a jogállamiság kérdését kéri számon Belgrádtól.

Vártnál magasabb részvételi arány, szorosabb eredmény

A Köztársasági Választási Bizottság előzetes, nem hivatalos eredményei szerint a referendumon a szavazópolgárok 30,63 százaléka vett részt. A voksolók mintegy 62 százaléka válaszolt igennel, míg 37 százaléka nemmel, a szavazatok 1 százaléka érvénytelen volt. Az eddig közölt adatok szerint 343 ezren szavaztak az alkotmánymódosítás mellett, 206 ezren pedig ellene.

A kormánypárti szavazók is megosztottak voltak

A szerb köztársaság elnök gratulált az embereknek a népszavazás eredményéhez. Mint Aleksandar Vučić fogalmazott, ez a demokrácia iránti elkötelezettségüket bizonyítja. Az elnök örömét fejezte ki, hogy nagyobb gond nélkül zajlott le a voksolás. Szerbia nagyon pozitív képet mutatott a világ felé ezzel – mondta az államfő. Vučić reményét fejezte ki, hogy a következő időszakban valóban sokat tehetünk a független igazságszolgáltatásért az országban. Mint elárulta, nem csak az ellenzék szavazott volna nemmel a referendumon, saját pártján belül is többen azt szerették volna, ha a nemek nyernek. Az elnök szerint a kormánypárt egyes tagjai szerint ugyanis nem szerencsés, hogy a külföldiek beavatkoznak az igazságszolgáltatás megszervezésébe, ezért nem is akartak részt venni a választáson. Vučić hangsúlyozta: még a saját baráti köréből is többen el sem mentek szavazni vagy nemmel voksoltak. A szerb kormánypártok egyébként az igen mellett buzdítottak, és arra kérték az embereket támogassák az alkotmány módosítását.

Nagy lépés az unió felé vezető úton

A népszavazás eredménye újabb lépés Szerbia uniós útján. Ezt írta az előzetes eredmények közzététele után Vladimir Bilčik. Az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője szerint a szerb állampolgárok úgy döntöttek, megváltoztatják az ország alkotmányát, ezáltal javítanak az igazságszolgáltatás munkáján és függetlenebbé teszik azt. Ez fontos lépés a jogállamiság terén is – tette hozzá Bilčik.

Mint ahogy arról korábban írtunk, a szerbiai parlament korábban – még november végén – fogadta el az alkotmánymódosítás szövegét. A változtatás kizárólag az igazságügy működésére, a tisztségviselők megválasztásának módjára vonatkozik. Mivel sikeres lett a népszavazás, a bírákat és az államügyészt független szakmai testületek választják meg ezentúl.