Az európaiaknak is szenvedniük kell a szankciók miatt – mondja a liberális képviselő

Az európaiaknak is szenvedniük kell a szankciók miatt – mondja a liberális képviselő

Guy Verhofstadt, a Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője további szankciókat sürget Oroszország ellen az Európai Bizottságtól – annak ellenére, hogy mára világossá vált, hogy a büntetőintézkedések nem működnek és többet ártanak azokkal az európaiaknak, mint az oroszoknak. Sőt, Verhofstadt egyenesen kijelentette, hogy az európaiaknak igenis, szenvedniük kell, ha szolidárisak akarnak lenni.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 18. 13:22

A Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője az ukrajnai háború kirobbanása óta követeli, hogy az európai uniós országok azonnal állítsák le az Oroszországból érkező energiahordozók szállítását, hívja fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet című magyar napilap, amely azt írja, hogy ez katasztrofális következményekkel járna, hiszen kontinensünk számos államának gazdasága – köztük Németországé is – az orosz földgázra és kőolajra alapul és ezek kimaradása középtávon is pótolhatatlan lenne, így akár különböző termelési szektorok is leállhatnának, de a lakossági fűtés-és áramszolgáltatás is gyakran órákra megszűnne.

A volt belga miniszterelnök pontosan tudja, hogy milyen hatása lenne a további intézkedéseknek, hiszen többször is azt hangoztatta, hogy az Ukrajnával vállalt szolidaritás az európai lakosság oldalán szenvedésként csapódik le, de erre a szenvedésre szükség van.

„Állítsuk meg Putyin hadigépezetét! Igen, szenvedni fogunk az orosz olaj és gáz betiltása miatt, de túléljük”

– fogalmazott Verhofstadt néhány hónapja.

A liberális politikus még radikálisabban adott hangot ennek az álláspontjának egy héttel később, amikor arról beszélt az Európai Parlamentben, hogy

természetesen szenvedni fogunk. Nem lehet szolidárisnak lenni Ukrajnával, és egyben azt gondolni, hogy nem fogunk szenvedni, ez nem szolidaritás. Tehát azonnal meg kell tennünk ezt az embargót. (…) Európa gyenge pontja az, hogy még mindig az orosz olajtól, gáztól és széntől függ, és ez a gyenge pont. Számos EP-beli kollégámmal azt javasoltam az Európai Tanácsnak írt levélben, amelyet száz EP-képviselő írt alá, hogy azonnali embargót kell bevezetni minden Oroszországból érkező gázra és szénre.

Az energetikai szakemberek és a fejlettebb valóságérzékkel rendelkező politikusok már a fegyveres konfliktus február 24-i kirobbanása óta folyamatosan kongatták a vészharangot, hogy az orosz energiahordozók embargójával Európa saját magát lőné lábon, hiszen amellett, hogy nincs alternatívája az orosz gáznak és olajnak, a szankciók jócskán fel is verik az energiahordozók árát, ami a háborúja folytatásához jelent extra bevételt Vlagyimir Putyin elnöknek. A józan ésszel könnyen belátható érvek és figyelmeztetések ellenére Guy Verhofstadt hónapokkal később is ugyanazt az öngyilkos politikát hirdette.

A helyes megközelítés az orosz fosszilis tüzelőanyagok azonnali betiltása lenne, és igazi szolidaritás szükséges a tél előtt

– hangoztatta az egykori belga kormányfő június végén.

Bár egyelőre nem állt le, csak csökkent az Európába érkező orosz energiahordozók volumene, már így is az egekbe szökött a földgáz és a villany ára a kontinensen. Ironikus, hogy míg Verhofstadt a szobahőmérsékletűre fűtött lakás alapvető komfortját is megvonná az európaiaktól, addig például az ő luxusingatlanját közpénzből újították fel. Mint ahogy arról a V4NA korábban kiderítette, a liberális politikus összesen 327 784 euró – vagy több mint 130 millió forint – értékben kapott támogatást a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától a XVII. században épült, folyóparti villája felújításához.

POLITIKA

Címkék:

europe, guy verhofstadt, liberals, sanctions