Bevándorlókkal pótolná a munkaerőt a gazdasági miniszter

A folyamatosan romló gazdasági és termékenységi adatokat a bevándorlás támogatásával lehetne legegyszerűbben megoldani, jelentette ki Daniele Franco olasz gazdasági miniszter. Egy kutató szerint azonban, ha a bevándorlás ilyen mértékben folytatódik az a "civilizációnk öngyilkosságához vezet".

GAZDASÁG POLITIKA 2021. ÁPRILIS 19. 14:13

“Az Európai Unión kívüli állampolgárok olyan források, amelyekről nem szabad lemondani”, áll abban a dokumentumban, amit az olasz Gazdasági és Pénzügyminisztérium adott ki. Ebben arról írnak, hogy több külföldire van szükség a GDP arányos államadósság  csökkentéséhez. Daniele Franco olasz gazdasági miniszter szerint a pandémiát követően Olaszország újraindításához elengedhetetlen egyre több, az Európai Unión kívülről származó bevándorló befogadása. 

Az érvelés az olasz demográfiai adatokon alapszik, miszerint az 1000 kereső személyre jutó nyugdíjasok száma hatással van a GDP-re. Olaszországban ezer munkavállalóra 602 nyugdíjas jut, ez az arány a legmagasabbak között van Európában.

“Ha a kormány növelni kívánja a bruttó hazai összterméket, akkor elkerülhetetlen a foglalkoztatottak számának növelése, és ennek elérése érdekében a leggyorsabb módszer az EU-n kívüli állampolgárok munkavállalásának, és letelepedésének megkönnyítése, ezzel növelve a munkaképes korú népességet”, áll a dokumentumban.  

Egy másik, hosszú távú lehetőség a párok termékenységének, így a születendő gyermekek számának növelése támogatásokkal. Ez a szám Olaszországban, a koronavírus járvány előtt 1,18-ra csökkent, amint arról az il Giornale is beszámolt. Eszerint ha a termékenységi ráta tovább csökken, akkor a GDP ötven év alatt húsz százalékkal fog zsugorodni, ezért a kormány határozottan a munkaképes korú népesség növelését kell, hogy célul tűzte ki.

A becslések szerint évente mintegy 213 ezer bevándorlónak kellene Olaszországba érkeznie, hogy fenntartható legyen a gazdaság. Ez jelentős növekedés tekintve, hogy 2001 óta átlagosan 195 000 bevándorló  érkezett évente Olaszországba.

Vittorio Feltri, olasz kutató, aki részletesen tanulmányozza az olasz demográfia alakulását, arra hívta fel a figyelmet, hogy “ilyen arányú bevándorlás mellett, 2050-re a mohamedán bevándorlók a lakosság 18 százalékát teszik majd ki. Ezzel a befogadó ország politikai, társadalmi és kulturális szerkezete véglegesen átalakul”, tette hozzá. Kiemelte, hogy kis mértékben már láthatóak ennek a jelenségnek a hatásai a nyugat-európai nagyvárosok  külvárosaiban, ahol saría törvények alapján ítélkező iszlám bíróságokat hoztak létre, kiszorítva az állami bíróságokat a területről.

“Olyanok leszünk, mint Belgium? Nehéz megmondani”, jegyezte meg. Kiemelte, hogy feltétlenül szükséges belátni, hogy a nyitott kikötők és határok nem jelentenek megoldást a bevándorlási krízisre.

A számok azt mutatják, hogy ez az út jelenleg a civilizációnk öngyilkosságához vezet, jelentette ki, felhívva a figyelmet arra, hogy a demográfiát prioritásként kellene kezelnie minden felelős politikusnak.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

birth rate, migration, western civilization