Dánia után Svédország is biztonságosnak nyilvánítja Szíria egyes részeit

Dániához hasonlóan a svéd kormány is biztonságosnak nyilvánította Szíria egyes tartományait, ezért mostantól nem jár a skandináv országban automatikusan tartózkodási engedély a szír állampolgároknak. Azt ugyanakkor leszögezték, hogy nem fogják hazaküldeni azokat a szír állampolgárokat akik aktív tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Svédországban.

POLITIKA 2021. JÚNIUS 6. 10:49

Dánia után Svédország is biztonságos övezetnek nyilvánította Szíria egyes részeit, Damaszkuszt és környékét. Mindez azután történt, hogy a Bassár El-Assad vezette kormányerők ellenőrzésük alatt tartják a térség déli illetve középső részét, és a harcok már szinte csak az északi területekre korlátozódtak. 

A svéd álláspont szerint olyan szír állampolgárokat, akik rendelkeznek aktív tartózkodási engedéllyel, nem fognak kitoloncolni a hatóságok. Svédország azonban a továbbiakban már nem ad ki automatikusan menedékjogot a szíriai állampolgároknak.

Dániát március elején sorozatos támadások érték azok után, hogy a zéró menedékkérő politika keretében biztonságosnak nyilvánították Szíria egyes tartományait, és megkezdték, a szírek tartózkodási engedélyének visszavonását.

Akkor az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) aggodalmát fejezte ki Dánia döntése miatt még akkor is, ha a kitoloncolásokat átmenetileg felfüggesztették ameddig Dánia fel nem veszi a kapcsolatot a szíriai rezsimmel.

POLITIKA

Címkék:

amnesty international, danish, migration, sweden, syria