Dollárbaloldal: Az internet nem felejt!

Újabb fordulat a magyar baloldal amerikai pénzeinek ügyében.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 28. 17:32

Deák Dániel politológus, a Megafon munkatársa utánajárt annak a weboldalnak, amit a magyar baloldalnak milliárdokat juttató amerikai szervezet vezetője említett.

Korányi Dávid egy interjúban arról beszélt, hogy a magyar baloldalnak az általa vezetett Action for Democracy (AfD) nevű szervezet weboldalán kívül a magyartavasz.hu nevű weboldalon is gyűjtöttek adományokat Amerikában a 2022-es magyar országgyűlési választási kampány idején.

Ahogy arról a V4NA is beszámolt, egy vasárnap közzétett videóból ugyanis kiderült, hogy az AfD oldalán keresztül mindössze 11-en ajánlottak fel támogatást annak ellenére, hogy korábban a baloldal egykori miniszterelnök-jelöltje több tízezer támogatóról beszélt, akik összesen több mint 3 milliárd forintot (mintegy 7,5 millió euró) ajánlottak fel.

Korányi Dávid, az AfD vezetője erre reagálva azt mondta, többek között a „magyartavasz.hu nevű nyugat-európai diaszpórát célzó magyar nyelvű oldalon keresztül is sokan iratkoztak fel és küldtek adományt”.

Ennek az állításnak nyomozott utána Deák Dániel elemző, és mint a videójában is látható, a weboldalt ugyan törölték, de az internet archív mentéseiből kiderül, hogy

a weboldalon sehol nincs adományozási lehetőség.

„Törölték a weboldalt, hogy utólag hazudhassanak róla” – összegez Deák Dániel.

A Megafon munkatársa Korányi azon állítását is ellenőrizte, miszerint az Action for Democracy „direktben ért el támogatókat emailben és a közösségi médián keresztül”. Ehhez képest a szervezet Facebook-oldalán azt látni, hogy mindössze hét bejegyzésük született indulásuk óta, és egyik sem adománygyűjtő jellegű.

Három milliárd forintnyi dollár a baloldal kampányára, tizenegy embertől. Szép mese”

– zárja videóját Deák Dániel.

POLITIKA

Címkék:

campaign, election, Hungary, left, scandal, usa