Egymást érik a zaklatási ügyek a pártban

Újabb zaklatási ügyre derült fény egy levélből, amit még a magyarországi Jobbik nevű párt korábbi kabinetfőnöke írt. Ebből az is kiderült, hogy egy másik korábbi képviselő, aki az országgyűlési választáson nem jutott be a parlamentbe, párttársa botrányát kihasználva szerezné vissza mandátumát.

POLITIKA 2022. JÚLIUS 25. 13:49

Jobbikos országgyűlési képviselő zaklatási botrányát kihasználva ülne be Potocskáné Kőrösi Anita a parlamentbe. A magyarországi párt elnökhelyettese még május végén azt ecsetelte a jelenlegi pártelnöknek, Gyöngyösi Mártonnak, hogy „szeptemberben beül Brenner Koloman helyére, mert őt addig úgyis vissza kell hívnia az elnökségnek az ELTE-n gyűrűző zaklatási botránya miatt”. Minderről a párt korábbi kabinetfőnöke számolt be egy belső jobbikos levélben.

Az ominózus levélben Molnár Enikő többek közt arról írt, hogy Potocskáné Kőrösi Anita május 26-án Budapesten beszélt Gyöngyösivel, aki akkor még nem is volt a Jobbik elnöke. Potocskáné nagyon eltökélt lehetett a mandátumszerzést illetően, hiszen Molnár Enikő leveléből az is kiderül, nem a zaklatási botrányba keveredett Brenner volt az első, akinek az országgyűlési helyére pályázott: korábban Bencze János alkalmatlanságát tette szóvá Jakab Péternek, a párt korábbi elnökének, remélve, hogy neki is jut egy mandátum a frakcióban.

Múlt héten a Magyar Nemzet című napilap birtokába került az említett levél, amelyet többek állítása szerint is Molnár Enikő, a Jobbik volt kabinetfőnöke írta tagtársainak, közvetlenül azelőtt, hogy a párt frakciója leváltotta Jakab Pétert.

Egymást támadják

Ebben a levélben Molnár felidézi: a kudarcos választási szereplés után a mandátumukat elvesztett jobbikosok „magukból kikelve, mindenféle eszközzel igyekeztek visszaszerezni a parlamenti széküket”. „Elsőnek Szilágyi György kérte vissza Balassa Pétertől a mandátumát. Miután nem járt sikerrel, egyenesen Jakab Péterre igyekezett nyomást gyakorolni, hogy biztosítva legyen a helye. Ez is elbukott. Majd Potocskáné Kőrösi Anita tájékoztatta arról Jakab Pétert, hogy Bencze János alkalmatlan parlamenti képviselőnek, ezért megbeszéli vele, hogy adja át neki a mandátumát. [Jakab] Péter elmondta neki, hogy ő ilyet nem támogat, mert a vége az lesz, hogy a mandátumok folyamatosan cserélődni fognak” – olvasható a levélben, melyben Molnár a most napvilágra került, Brenner Kolomanra vonatkozó kényes sorokat is írta.

Brenner Koloman az ELTE Germanisztika Intézetének oktatója, de 2014 és 2017 között igazgatóhelyettese is volt. A Jobbikban jelenleg frakcióvezető-helyettes, tagja a törvényalkotási bizottságnak, míg a külügyi bizottságban alelnöki tisztséget tölt be.

A jobbikos képviselő állítólagos zaklatási botrányával kapcsolatban megkerestük Borhy Lászlót, az ELTE rektorát, hogy megtudjuk, hány érintettje lehet az esetnek, illetve mikorra tehető a Jobbik volt kabinetfőnöke által említett zaklatási ügy. Lapunk úgy tudja, Brenner Koloman ellen egyelőre nincs feljelentés sem az illetékes nyomozó ügyészségen, sem a rendőrségen, és ha érkezik is, az a Központi Nyomozó Főügyészségre kerül, mivel Brenner országgyűlési képviselő, és csak a mentelmi jogának kikérése, illetve kiadása után lehet nyomozást indítani.

Legutóbb a jobbikos Földi Istvánt egy szintén jobbikos nő azzal vádolta meg, hogy egy tavaly decemberi rendezvényen erőszakoskodott vele. V. Anita állítása szerint az ököritófülpösi disznóvágáson Földi István bezárta egy szobába, ahol megpróbálta megerőszakolni. Az ügyben a rendőrség nyomoz.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, jobbik, sexual harassment