„Előbb egyeztettek oligarchákkal, mint a budapesti közvéleménnyel”

„Előbb egyeztettek oligarchákkal, mint a budapesti közvéleménnyel”

A magyarországi baloldal az átláthatóságot mellőzve próbált döntéseket hozni a közvagyonról – derül ki egy interjúból. A nyilatkozatban arról is szó van: Karácsony Gergely főpolgármester a Városháza-botrány kirobbanása óta folyamatosan mellébeszél.

POLITIKA 2021. DECEMBER 30. 15:33

A kormánypárti Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője, Láng Zsolt adott interjút a Mediaworks Hírcentrumának. Mint rámutatott: a baloldali budapesti városvezetés a nyilvánosságot megkerülve, mindenfajta átláthatóságot mellőzve próbált döntéseket hozni a közvagyonról, s előbb egyeztettek oligarchákkal, mint a budapesti közvéleménnyel vagy a közgyűlési ellenzékükkel.

Karácsony Gergely főpolgármester a Városháza-botrány kirobbanása óta folyamatosan mellébeszél, olyan jeleket mutat és olyan kijelentéseket tesz november óta, mint akinek egyszerűen elment a józan esze

– jelentette ki Láng Zsolt. Példaként hozta fel a főpolgármesternek azt az eszmefuttatását, amely szerint orosz titkosszolgálatok közreműködésével akarják lejáratni a „szikrázó tehetségű” budapesti városvezetést. Láng arra is emlékeztetett, hogy

a fővárosi vezetés a teljes tagadástól pillanatok alatt eljutott oda, hogy ők valóban készítettek egy tanulmányt a Városháza hasznosításáról, bár az eladást állítólag elvetették.

Láng Zsolt arra is felhívta a figyelmet: arról sem lehetett hallani, hogy Karácsony Gergely megkérdezte volna barátját és mentorát, a korábbi szocialista miniszterelnök Bajnai Gordont, hogy mi alapján beszélt a nyilvánosságra került hangfelvételeken baloldali cápákról és a fővárosi ingatlaneladások körüli jutalékrendszerről.

A frakcióvezető szerint Bajnai, „a baloldal bukott miniszterelnöke” maga nevezi a hangfelvételeken Gansperger Gyula üzletembert, a botrány egyik kulcsfiguráját régi harcostársának, aki néha fontosabb, mint egy barát.

A főpolgármester vajon kapott választ arra, hogy az említett urak milyen céllal mentek el együtt egy orosz oligarchához tárgyalni budapesti ingatlanügyekről és a Városházáról? A főpolgármester a közvéleményt biztosan nem tájékoztatta ezekről az izgalmas válaszokról

– fogalmazott a kormánypártok fővárosi frakció­jának vezetője.

Hangsúlyozta: a baloldali városvezetés a nyilvánosságot megkerülve, mindenfajta átláthatóságot mellőzve próbált döntéseket hozni a közvagyonról.

Beszélt arról is, hogy Gyurcsány Ferenc szocialista exminiszterelnök óta tudható, hogy „a baloldal számára a politikai felelősség ismeretlen fogalom”. Kiemelte: köztudott, hogy a baloldal egyszer már kiárusította Magyarországot és Budapestet is. „A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok alatt külföldieknek adták el a stratégiai fontosságú energiaszolgáltató cégeket, amelyek aztán extra magas profitért nyerészkedtek a magyar embereken. Mindeközben pedig a lakosságot közvetlenül sújtó döntéseket hoztak”. Budapesten – idézte fel Láng Zsolt – a korábbi polgármester, Demszky Gábor idején eladták a fővárosi távfűtőcéget, a Fővárosi Vízműveket, valamint részben a csatornázási műveket is. „Ebbe a sorba sajnos beleférne a régi-új fiúktól, akik elfoglalták Budapest vezetését, a Városháza eladása is. Ezért a botrány kirobbanásakor senki nem tartotta eleve kizárhatónak ezt a döbbenetes hírt” – jelentette ki a politikus.

„Az a bizonyos villamos jött, és végérvényesen elütötte a főpolgármestert a politikai életben. Szerintem Karácsony Gergely már régen megbánta, hogy nem maradt meg egy stresszmentes, felelősséggel nem járó, kényelmes tanácsadói állásban” – véli a frakcióvezető.

Mint arról a V4NA is beszámolt: az Anonymus által nyilvánosságra került felvételeken a baloldalhoz köthető több szereplő – köztük a már említett Gansperger Gyula és Bajnai Gordon – tárgyaltak befektetőkkel a Városháza lehetséges értékesítéséről. Az egykori baloldali kormányfő a külföldi befektető képviselőjét arról is biztosította, hogy tudakozódott a városvezetésnél, akik részéről van szándék a fejlesztésre. A rögzített beszélgetésekből az is kiderült, hogy egy ­üzemszerűen működő hálózatot, egy úgynevezett jutalékos rendszert működtettek a fővárosi ingatlanvagyon korrupciós módon történő dobra verésére, s tízszázaléknyi kenőpénz fejében személyre szabott pályázatokat írtak ki az érdeklődőkre. A budapesti Városháza körüli gyanús ingatlanügyletek miatt a rendőrség 14 feljelentés alapján nyomoz, egyebek mellett csalás, vesztegetés és hűtlen kezelés miatt.