„Elveszítjük a jólétet, amivel évek óta rendelkeztünk” – figyelmeztet a német szakember

„Elveszítjük a jólétet, amivel évek óta rendelkeztünk” – figyelmeztet a német szakember

A munkaadók szövetségének elnöke szerint Németország történetének legnagyobb válságával néznek szembe az emberek.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 18. 06:00

Példátlan válságot idézne elő, ha Németországba nem érkezne többé orosz gáz, erről beszélt Rainer Dulger, a német munkaadókat tömörítő szövetség elnöke. A szakember azt mondta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy

„az ország valaha volt legnagyobb válságával nézünk szembe. Őszintének kell lennünk, és ki kell mondanunk: elveszítjük azt a jólétet, amivel évek óta rendelkezünk”.

Míg sokan több kormányzati beavatkozást sürgetnek a német gazdaság támogatására, Dulger szerint általában véve minél kevesebb a beavatkozás, annál jobb.

Nem Dulger az egyetlen, aki válságra figyelmeztet Németországban. Robert Habeck gazdasági miniszter katasztrofális télre figyelmeztet az orosz gázszünetektől való félelmek miatt. A német gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter nemrég bejelentette, hogy az ország a tél előtt a gázkészletek feltöltésének elősegítése érdekében a szükségállapot második szintjére lép. Ahogy ugyanis jelenleg állnak a dolgok, könnyen előfordulhat az is, hogy Németországban nem lesz elegendő földgáz a teljes fűtési szezon alatt. Ekkor egyes ipari szektorokat teljesen leállítana a kormány, ami további ellátási gondokat szülne, és a gazdaság is megbénulna.

Mások pedig azt jósolják, hogy rengeteg cég fog csődbe menni, ami tovább növeli majd az inflációt. A Bajor Gazdasági Szövetség vezetője szerint országszerte mintegy 5,6 millió munkahely szűnhet meg a következő egy évben. Ha pedig hirtelen megszűnne a gázszállítás Oroszországból, akkor az is előfordulhat, hogy korlátozni kell a lakosság gázfogyasztását.

Günther Oettinger volt uniós energiaügyi biztos pedig arra figyelmeztetett egy panelbeszélgetésen, hogy télen háborús gazdasági körülményekkel kell számolni Németországban. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa azt javasolta, hogy Németország ne állítsa le a maradék három atomerőművet az év végén, hanem működtesse tovább azokat. Hozzátette, hogy a szakembereknek meg kell vizsgálniuk azt is, hogy mely iparágaknak mekkora mennyiségű gázra van szüksége, ez alapján kell rangsort felállítani. Megjegyezte azt is, hogy várhatóan a háztartásoknak is kompromisszumokat kell majd kötniük a fűtési szezonban.

Gabriel Felbermayr, az Osztrák Gazdaságkutató Intézet (WIFO) vezetője ugyanezen az eseményen az infláció további növekedésére számít. Úgy véli, hogy ha nem érkezik orosz gáz az országba, akkor a mostani infláció ismét megduplázódhat.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

energy crisis, europe, germany