„Erős, küzdő, válságálló nemzet vagyunk” – mondta a köztársasági elnök

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke újévi beszédében az utóbbi évek nehézségeiről és küzdelmeiről beszélt, valamint a reményteli jövőről.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 1. 08:26

„A következő esztendő vajon mit tartogat nekünk személyesen és nekünk, magyaroknak együtt?” – tette fel a kérdést a köztársasági elnök. „Szeretnénk, ha a 2023-as év könnyebb lenne, mint az idei volt, de ha könnyebb nem is lesz, legalább nehezebb ne legyen. Ha mégis nehezebb lesz, csak tudjuk, hogyan kell megküzdenünk és kapjunk hozzá erőt és segítséget” – mutatott rá Novák Katalin.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjében arról is beszélt, jó lenne, ha minden magyar letehetné a gondjait, maga mögött hagyhatná a megélhetésért folytatott küzdelem fáradtságát, a bizonytalan jövő okozta aggodalmat, a háborús fenyegetés félelmét, a csalódottságot, hogy már megint újra kell kezdeni.

Kiemelte ugyanakkor hogy véleménye szerint bár a nehézségek nem szűnnek meg egy csapásra újévkor, azonban van mire építeni. Mint fogalmazott, sokan a menekülés helyett megsokszorozzák erőfeszítéseiket, talpon maradnak.

„Ezt láttam személyesen is a drávaiványi dinnyeszedőknél, a karácsondi kisboltban, a porvai polgármester asszonynál, a gyulafehérvári lelkipásztoroknál, a győri és a szomori iskolaigazgatónál, a hegyaljai borászoknál, az esztergomi Suzuki gyárban, a kelebiai határvédőknél…Erős, küzdő, válságálló nemzet vagyunk. Nem elég a tehetség, a fifikás magyar észjárás, a népmesékből ismert leleményesség, szorgalommal, kemény munkával kell megdolgoznunk az eredményekért”

– mondta Novák Katalin, aki hangsúlyozta, hogy a történelem arra is megtanította a magyarokat, hogy legnagyobb gyengeségük a széthúzás, legnagyobb erősségük az összefogás, ezért most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el. Most tudni tenni azért, hogy a legmagányosabbak is érezzék: nincsenek egyedül – jelentette ki a köztársasági elnök. Szavai szerint ha az erősek a gyengék mellé állnak, a fiatalok kinyújtják kezüket az időseknek, a tehetősebbek észreveszik a szerényebben élőket, akkor jól hasznosítók az elmúlt évtizedben közösen elért eredmények.

„Akkor nyer értelmet a gazdasági teljesítmény, a magasabb életszínvonal, ha a nehéz idők küszöbén nem saját erődítményeinkbe húzódunk vissza, hanem felelősségünket kiterjesztjük szűk családunkon túlra, a többi magyarra is”

– fogalmazott. A köztársasági elnök újévi beszédében a 2023-as év kezdetét ahhoz hasonlította, amikor egy édesanya először tartja kezében újszülött gyermekét. „Egyszerre elfelejtjük a fájdalmat, a nehézséget, tele vagyunk reménységgel, várakozással, szeretettel, mosollyal. Így vegyük most együtt kézbe a 2023-as esztendőt, és adjunk a mosolyunkból a mellettünk állónak is” – tanácsolta Novák Katalin.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

Hungary, new year, president