Ez eddig Oroszország legfélelmetesebb fenyegetése

Hadüzenet az Orosz Föderációnak, ha az orosz elnököt letartóztatják külföldön, jelentette ki Dimitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese egy interjúban, amiben előrevetítette, hogy ha Putyint Németországban letartóztatják, akkor a Bundestag és a német kancellári hivatal sem lesz biztonságban.

POLITIKA 2023. MÁRCIUS 23. 10:19

Ha a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntése alapján külföldön letartóztatnák Vlagyimir Putyint, az egyenlő lenne egy Oroszország elleni hadüzenettel – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese csütörtökön. Mint ismert, az ICC március 17-én adott ki elfogatóparancsot Putyin ellen.

„Képzeljük el a következőt: egy atomfegyverrel rendelkező állam jelenlegi vezetője mondjuk Németország területére érkezik, és letartóztatják. Mi ez az egész? Hadüzenet az Orosz Föderációnak”

– fogalmazott Medvegyev újságíróknak adott interjújában.

Hozzátette, ebben az esetben

„minden eszközünk, rakéták és minden más, a Bundestagra, a kancellári hivatalra és hasonló helyekre irányul majd „.

Medvegyev felidézte Mark Buschmann német igazságügyi miniszter szavait is, aki kijelentette, hogy kész teljesíteni az ICC követelését és letartóztatni Putyint, ha „német területre lép”.

„Megérti, hogy ez casus belli, hogy ez hadüzenet? Vagy nem tanították jól?”

– tette fel a kérdést a politikus.

@_informant_go Дмитрий_Медведев #news #новости #политика ♬ оригинальный звук – Информатор

A Biztonsági Tanács elnökhelyettese egyébként „jogi semmisségnek” nevezte az ICC-t, és azt mondta, hogy a bíróság döntése „kolosszális negatív potenciált teremt” Oroszország és a Nyugat amúgy is rossz kapcsolatai közepette.

A politikus arról is beszélt, hogy a Nyugat arra törekszik, hogy destabilizálja az oroszországi politikai helyzetet és szétszakítsa az országot.

„Szükségük van egy olyan országra, amelynek hatalmas területe és a legerősebb nukleáris pajzsa van, amely ráadásul nem engedelmeskedik az amerikaiaknak? Egyáltalán nincs szükségük rá” – fogalmazott Medvegyev. Szerinte ezért a Nyugat „vágya nagyon egyszerű – destabilizálni a politikai helyzetet, az országot több részre osztani, amelyek megfelelő méretűek lennének [a Nyugat számára], minden egyes résszel megállapodásokat kötni, mindet denuklearizálni és demilitarizálni, majd felajánlani a [biztonsági] szolgálatait”. Medvegyev rámutatott, hogy „ezeknek a részeknek még arra is van esélyük, hogy csatlakozzanak a NATO-hoz, különösen, ha lemondanak nemzeti erőforrásainkról”.

„Ők [a nyugati országok] nem akarnak velünk egyenrangú partnerséget, mert nincs rá szükségük” – mutatott rá Medvegyev, hozzátéve, hogy ugyanez vonatkozik a Nyugat Kínához való hozzáállására is.

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy „az úgynevezett angolszász világ” „igyekszik mindent kezelni, és egy bizonyos pontig, a Szovjetunió, a Varsói Szerződés és a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa összeomlása után ez sikerült is nekik”. „Aztán hirtelen Kína gyors fejlődésnek indult, később pedig leráztuk magunkról a nyomást, és elkezdtünk önállóan viselkedni.

Ez egyáltalán nem tetszik nekik, így az elkövetkező években, sőt évtizedekben sem lesz nyugalom”

– tette hozzá Medvegyev. Kiemelte:

Ha Oroszországnak nem lenne fölénye a stratégiai nukleáris erőkben, akkor biztosan darabokra szakadna.

Szerinte a stratégiai nukleáris erők terén Oroszoroszágnak előnye van a Nyugattal szemben. Mint mondta, a nukleáris fölény az ország gerince, amely megőrzi Oroszországot.

 

POLITIKA

Címkék:

dimitrij medvedev, europa, icc, russia, war