Fájó igazságra tapintott rá az osztrák ellenzék

Fájó igazságra tapintott rá az osztrák ellenzék

Egész Nyugat-Európában tombol a migrációs válság, Ausztria és Svájc sem kivétel, ahol hónapról hónapra új rekordot dönt a határokhoz érkező illegális bevándorlók száma. Az osztrák ellenzék most arcpirító módon osztotta ki a kormányt.

POLITIKA 2023. FEBRUÁR 3. 13:32

A Svájcba irányuló illegális bevándorlás csaknem megháromszorozódott tavaly – derül ki a Szövetségi Vám- és Határbiztonsági Hivatal (OFDF) adataiból.

Az országba történő illegális határátlépések száma az elmúlt három évben folyamatosan emelkedett, a 2020-as 11 043-ról 2021-ben 18 859-re ugrott, majd tavaly 52 077-re.

A tavalyi jelentős növekedés „elsősorban annak köszönhető, hogy a migránsok a keleti határon, valamint a déli határon keresztül könnyebben léphettek be az országba” – közölte a szövetségi hivatal, utalva az Ausztriával és Olaszországgal közös határaira. Ezek a migránsok főként afgán és marokkói állampolgárságúak. Az országba belépők közül sokan osztrák menekültügyi eljárási kártyával rendelkeztek, már hosszabb ideje Európában tartózkodtak, és Franciaországba vagy az Egyesült Királyságba akartak továbbutazni – derült ki a határőrségtől származó információkból, amelyeket az SWI svájci hírügynökség tett közzé.

Svájcot olyan uniós országok veszik körül, amelyek csatlakoztak a szabad mozgást biztosító schengeni övezethez, amelynek maga Svájc is tagja, így ez jelentősen megnehezíti a határellenőrzéseket – igaz, az illegális határátlépések számának jelentős növekedése ellenére az embercsempészet gyanúja miatt letartóztatott személyek száma tavaly 2021-hez képest valójában enyhén csökkent, 478-ról 476-ra. Az illegális bevándorlás aggasztó tendenciája elleni küzdelem érdekében a svájci és az osztrák kormány tavaly szeptemberben egy kiterjedt cselekvési tervben állapodott meg.

2022-ben az illegális bevándorláshoz köthető letartóztatások kétharmadára az év utolsó öt hónapjában került sor. Az illegális bevándorlók növekvő száma azt mutatja, hogy még többet kell tenni a helyzet megfékezése érdekében.

Ausztriának például nem kellene folyamatosan „meghívót” adnia azoknak az embereknek, akik valamelyik afrikai vagy közel-keleti országból Európába mennének – legalábbis így vélekedik az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali párt, amely fájó igazságra tapintott rá az egyik parlamenti ülésen.

„Lehet csűrni-csavarni, ahogy akarjátok, de tény, hogy az ÖVP és a Zöldek megnyitották és azóta is nyitva hagyják az ajtót az illegális bevándorlás előtt hazánkban. Az ÖVP rosszul átgondolt politikája, amely lényegében meghívókat oszt a migránsoknak, egyre inkább az osztrák lakosság kárára megy – ez pedig nem mehet így tovább”

jelentette ki Hannes Amesbauer, az FPÖ biztonságpolitikai szakértője. Amióta a néppárti-zöld koalíció kormányon van, összesen több mint 176 000 menedékkérelmet nyújtottak be – Bécs, Graz és Linz után ez a szám Ausztria negyedik legnagyobb városának felelne meg. Csak az előző évben közel 110 000 menedékkérelmet regisztráltak Ausztriában. Amesbauer szerint

„Gerhard Karner belügyminiszter és elődje, Karl Nehammer kancellár az illegális bevándorlók első számú célpontjává tette Ausztriát – annak ellenére, hogy hazánkat biztonságos harmadik országok veszik körül, és így a dublini rendelet szerint lényegében egyetlen menedékkérelmet sem lehetne benyújtani”

– magyarázta a jobboldali politikus, aki katasztrofálisnak nevezete a jelenlegi menekültkrízist az országban. Hozzátette, hogy ebben a kormányban senkinek sincs bátorsága és akarata ahhoz, hogy például szembeszálljon Brüsszellel, és hogy a saját lakosságának érdekeit ismét a politika középpontjába állítsa.

POLITIKA

Címkék:

austria, illegal migrants, switzerland