Felkorbácsolta az indulatokat a dél-koreai elnök megjegyzése

Oroszország figyelmeztette Dél-Koreát.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 20. 10:23

„Az orosz hatóságok olyasmire reagálnak, ami jelenleg nincsen, de a gondolatmenetet megfordítva fogalmazhatunk úgy, hogy Oroszországtól függ, mit teszünk a jövőben”, nyilatkozta a dél-koreai elnöki hivatal egyik tisztviselője a dél-koreai Yomhap hírügynökségnek. A nyilatkozat azt követően született, hogy Jun Szogjol elnök a Reuters hírügynökségnek adott keddi interjújában úgy fogalmazott, ha olyan helyzet áll elő, amelyet a nemzetközi közösség nem tud elnézni, mint például a civilek elleni nagyszabású támadás, mészárlás vagy a háborús törvények súlyos megsértése, akkor nehéz lehet számunkra, hogy csak humanitárius vagy pénzügyi támogatáshoz ragaszkodjunk

Ez volt az első alkalom, hogy Szöul hajlandóságot mutatott arra, hogy fegyvereket adjon Ukrajnának, több mint egy évvel azután, hogy kizárta a halálos segély lehetőségét, hívja fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

Oroszország szerdán figyelmeztette Dél-Koreát, hogy ne küldjön fegyvereket Ukrajnába, miután Szöul megnyitotta az ajtót egy nagyszabású polgári támadás esetén Kijevnek nyújtott esetleges katonai segítség előtt. Washington szövetségese, Szöul nem halálos és humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának, de eddig kizárta a katonai segítségnyújtást.

A Kreml szerint a fegyverszállítások megkezdése közvetett részvételt jelentene az ukrajnai konfliktusban. „Sajnos Szöul meglehetősen barátságtalan álláspontra váltott”, mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A fegyverszállítások megkezdése közvetve a konfliktusban való részvétel bizonyos fokát fogja jelenteni, tette hozzá.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki jelenleg a föderáció biztonsági tanácsának elnökhelyettese, azt mondta, hogy Moszkva viszonozhatná ezt, és fegyvereket küldhetne Észak-Koreának, hivatalos nevén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak.

Kíváncsi vagyok, mit fognak mondani az ország lakosai, amikor meglátják a legújabb orosz fegyvereket a legközelebbi szomszédjaiknál: a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnál, tette hozzá.

Az esetleges közvetlen fegyverszállítások kapcsán a szöuli orosz nagykövetség is megszólalt. „A Koreai-félsziget biztonsági helyzetével összefüggésben [a fegyverszállítások] negatívan befolyásolnák kétoldalú kapcsolatainkat is”, tette hozzá a nagykövetség. „Reméljük, hogy a Koreai Köztársaság kormánya felelősségteljes megközelítést fog alkalmazni ebben a kérdésben”.

POLITIKA

Címkék:

russia, south korea, ukraine, war