FPÖ: üzleti és fogyasztói szempontból is élhetetlenné teszi Európát az EU

FPÖ: üzleti és fogyasztói szempontból is élhetetlenné teszi Európát az EU

Az osztrák jobboldal szerint az energiaárak robbanásszerű emelkedésének két fő oka van, és mind a kettőért az Európai Unió őrültsége a felelős. Az osztrák kormány pedig bőszen asszisztál ehhez.

POLITIKA 2023. FEBRUÁR 6. 08:59

Az Európát sújtó energiaválság és az energiaárak drasztikus emelkedésének okaiért az Európa Unió őrült politikája a felelős. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali párt politikusa, Roman Haider a parlament egyik ülésén arról beszélt, hogy az árak robbanásszerű emelkedésének egyik oka az Oroszország elleni szankciós politika, a másik pedig a szén-dioxid-kvóta árának brutális emelése, amely szintén az Európa Uniónak köszönhető. Haider úgy véli, hogy a szankciók aligha ártanak Oroszországnak, miközben Európa egyre élhetetlenebb lesz.

„Az Oroszországból származó olcsó földgázt drága cseppfolyósított gázra cserélték. Kétségtelen, hogy az ukrajnai orosz agressziós háború a leghatározottabban elítélendő, de az energiaszektorban hozott szankciók nem vetnek véget ennek az agressziónak. Nem vezetnek orosz csődhöz sem, mert az orosz nyersanyagok most más államokba áramlanak”

– jelentette ki a jobboldali képviselő. A szén-dioxid-kvóták árának masszív emelésével kapcsolatban megjegyezte, hogy egy tonna szén-dioxid ára a 2017-es 5,8 euróról 2022 augusztusára 100 euróra emelkedett. Az ár így öt év alatt csaknem hússzorosára nőtt. Ez nem a piac vagy néhány spekuláns műve, hanem az Európai Unió szándékosan emelte meg az árakat. Mivel pedig az FPÖ kivételével minden osztrák párt támogatja az EU ezen döntését, ezért a jobboldalon úgy gondolják, hogy minden másik párt felelős a kialakult helyzetért. A kormánypártok különösen, hiszen „vak engedelmességükben úgyis minden brüsszeli döntéssel egyetértenek”.

Az FPÖ egy másik ülésen az uniós Zöld Megállapodás miatt is éles kritikát fogalmazott meg, mondván hogy se nem jó üzlet, se nem különösebben zöld. Véleményük szerint a Zöld Megállapodás az Európai Bizottság ideológia-vezérelt, vállalkozás- és iparellenes politikájának eredménye, a kormánypártok pedig a támogatásukkal hozzájárulnak az európai gazdaság tönkretételéhez. Sőt, az osztrák kormány otthon, Ausztriában is folytatja az őrültséget.

„Jelenleg az energiaárak szédítő magasságokba szöknek, az emberek már nem tudják fizetni a számláikat, a vállalatok csőd előtt állnak, és mit tesz a kormány ebben a helyzetben? Bevezeti a szén-dioxid-adót, ezzel még tovább gerjesztve az inflációt. Ráadásul ezt a zöld energiaügyi miniszter is nagy előrelépésnek tartja”

– jegyezte meg az FPÖ a parlamenti ülésen. Szintén a napokban történt egy másik parlamenti ülésen, hogy az FPÖ politikusa, Erwin Angerer egyenesen marxistának nevezte az Európai Unió politikáját. Egy parlamenti vita során a jobboldali képviselő rámutatott, hogy az osztrák gazdaság még messze van attól, hogy túl legyen a nehezén, mert nagy veszélyt jelent mindenekelőtt a következő tél. Idén szerencséje volt Európának, hogy eddig enyhe volt a tél és fel tudták tölteni a gáztározókat.

De nem tudjuk, hogy meddig fog emelkedni az áram és a gáz ára, ha az orosz gázból egyre kevesebb lesz. Az európai ipart sem fogjuk tudni biztosítani, ha csak a tüneteket kezeljük. A értelmetlen oroszországi szankciók lehetetlenné teszik a vállalatok és az ipar számára az üzleti tevékenységük tervezését, ráadásul az európai nehéz keretfeltételek miatt Európa nem vonzó hely az üzleti élet számára”

mutatott rá Angerer, aki szerint más országok, például Törökország, India vagy Kína egyértelmű versenyelőnnyel rendelkeznek. A követelmények ugyanis ott kevésbé szigorúak és nem annyira költségigényesek, mint az EU-ban. Ráadásul továbbra is olcsó orosz földgázzal állíthatják elő termékeiket, miközben Európában még mindig a válság előttihez képest hatszor magasabb gázáraktól szenvednek.

A szakértők véleménye szerint egyébként ennek az lesz a vége, hogy a nagy iparágak más országokba települnek át.

Az FPÖ ennek fényében úgy véli, hogy Európának – de legalábbis Ausztriának mindenképp – újra fel kell vennie a gazdasági kapcsolatot Oroszországgal.

A Osztrák Szabadságpárt egyébként az Ukrajnába küldött katonai segélyekkel sincs kiegyezve és továbbra is népszavazást sürget a magyar modellre hivatkozva. Magyarországon ugyanis a kormány kikérte az emberek véleményét az Oroszországhoz viszonyuló politikáról.

„Azonnal népszavazást követelek, hogy megkérdezzem az osztrák lakosságot az EU szankciós politikájának folytatásáról, Ausztria részvételéről az Ukrajnába irányuló fegyverexportban, valamint arról, hogy a szövetségi kormány betartja-e az állandó semlegességet”

– jelentette ki Harald Vilimszky európai parlamenti képviselő, aki megjegyezte hogy az emberek csaknem kétharmada elutasítja mind a szankciókat, mind a fegyverszállításokat. Elvégre – tette hozzá – arról az alapvető kérdésről van szó, hogy az emberek békét akarnak-e, vagy az Oroszország által indított agressziós háború további eszkalálását.

POLITIKA

Címkék:

austria, energy, eu, fpö, war