Hatalmas a miniszterelnök támogatottsága

Egy friss felmérés szerint a szavazók közül a legtöbben a jelenlegi kormányfőt tartják a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki pozícióra.

POLITIKA 2021. JÚNIUS 23. 12:18

Mateusz Morawiecki a legalkalmasabb a lengyel miniszterelnöki pozícióra – ez derül ki egy friss lengyel közvéleménykutatásból, amelyet a wPolityce portál szemléz. Az 1000 fő telefonos megkérdezésével végzett országos felmérés szerint a szavazók 27.4%-a vélekedik így.

Bár a jelenlegi kormányfő támogatása kissé csökkent a legutóbbi, márciusi felméréshez képest (31.5%), Morawiecki legfőbb riválisait így is messze megelőzi. Varsó ellenzéki főpolgármesterét, Rafal Trzaskowski-t – aki a tavalyi államfői választáson is megmérette magát, és végül alul maradt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje, Adrzej Dudával szemben – a szavazók 7.6%-a tartja csak jó jelöltnek a kormányfői posztra. A korábbi miniszterelnök, Donald Tusk támogatottsága 5.6%, a Lengyel Néppárt politikusa, Władysław Kosiniak-Kamysz, és a 2020 novemberében alapított Lengyelország 2050 politikai mozgalom vezetője, Szymon Hołownia esetében pedig 2,5% a felmérés szerint. Érdekesség, hogy a megkérdezett lengyelek többségének (50,7%) nincs véleménye a kérdésben.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy Mateusz Morawieckit elsősorban az Egyesült Jobboldal szavazói támogatják (54 százalék), de a Lengyel Néppárt és a jobboldali Kukiz 15 körében is magas (34 százalék) az elfogadottsága. A felmérésből az is látszik, hogy a baloldalt támogatók körében Rafał Trzaskowski a legnépszerűbb (34 százalék). A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform szavazói Donald Tuskot tartanák a legalkalmasabbnak a lengyel miniszterelnöki pozícióra (34 százalék). Náluk a második helyen Varsó jelenlegi vezetője, Trzaskowski áll, 17 százalékkal.

POLITIKA

Címkék:

donald tusk, mateusz morawiecki, poland, rafal trzaskowski, survey, v4