Hivatali titkok megsértése miatt jelentették fel a védelmi minisztert

Hivatali titkok megsértése miatt jelentették fel a védelmi minisztert

Tovább gyűrűzik a szövetségi védelmi miniszter botránya, miután egy ügyvéd feljelentette a tárcavezetőt, mert arra gyanakszik, hogy katonai titkokat veszélyeztetett.

POLITIKA 2022. MÁJUS 18. 16:46

A düsseldorfi ügyvéd a feljelentését szolgálati titoktartás megsértésének és egyéb hivatali kötelességek megszegésének alapos gyanújával indokolja. Az ügy Christine Lambrecht szövetségi védelmi miniszter helikopteres botrányának legújabb felvonása. Nemrég ugyanis szinte felrobbantotta az internetet, amikor kiderült hogy Lambrecht a szolgálati helikopterrel utaztatta a fiát egy húsvéti vakációra, miután elvitte őt egy katonai bázisra. Jogi szempontból ebben még nem lenne semmi kivetnivaló, hiszen Németországban a kormánytagok elvihetik a családtagjaikat a hivatalos utakra, ha a Lufthansa tarifái alapján magánszemélyként fizetik a repülőjegyet. A védelmi minisztérium megerősítette, hogy Lambrecht is így tett – bár a viteldíj összegét valamilyen oknál fogva nem hajlandó elárulni.

A bonyodalmat az okozza a szociáldemokrata miniszternek, hogy az ügyvéd szerint Lambrecht súlyos hivatali visszaélést követett el, amikor egy „szigorúan titkos” katonai egységnél tett látogatásáról írt a közösségi oldalán, az egység ilyen megjelölése pedig már kimeríti a szolgálati titok elárulását, és ugyanez vonatkozhat a fényképek közzétételére is – vélekedik az ügyvéd. A miniszter helyzetét az sem segíti, hogy a fia egy olyan fotót osztott meg a saját közösségi oldalán, amelyen a katonai helikopterben ül. Egyesek szerint ez azért aggályos, mert a kémek könnyen észrevehetnek valamilyen apró részletet a katonai gépben, ráadásul a pilótafülke is látható, amelyben az indulási helyről is le lehet vonni következtetéseket – ez nem csak tilos, hanem rendkívül veszélyes is, kiváltképp akkor, amikor Európában háború zajlik.

Christine Lambrecht fia egyébként rengeteg fotót megosztott már a közösségi oldalán, ahol azzal dicsekedett, hogy milyen előkelő életbe csöppent azzal, hogy kinevezték az édesanyját.

Lambrecht egyébként azt mondta, hogy miniszterként nagyon kevés ideje jut a magánéletre, ugyanakkor anyaként az is fontos számára, hogy tartsa a kapcsolatot a fiával, ezért megértést kért a közvéleménytől. Csakhogy részben a háborús helyzet és a toronymagas infláció miatt az emberek kevésbé értik meg az ilyen botrányos ügyeket. Egy nemrég készült felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka úgy vélekedik, hogy Lambrechtnek távoznia kell a védelmi tárca éléről és mindössze 19 százalék gondolta úgy, hogy hivatalában kellene maradnia.

Nem ez az egyetlen botrány, ami a napokban robbant ki a szociáldemokrata körül. Egyre több belső informátor erősíti meg, hogy Lambrecht munkamorálja nem alkalmas a tárca vezetésére.

Talán a legsúlyosabb: állítólag elhalasztott egy fontos telefonbeszélgetést brit kollégájával, mert sürgősen fodrászhoz kellett mennie.

A miniszter állítólag visszautasította azt a gyorstalpaló tanfolyamot is, amelyet kinevezése után felajánlottak neki, hogy két hét alatt megtanulja a legfontosabb dolgokat a katonai csapatokról és a projektjeikről. Ezek után nem csoda, hogy a tábornokai nevét is gyakran elfelejti, de még azt sem tudja elmondani helyesen, hogy hány katonát tudnak biztosítani a NATO számára az új, intervenciós haderőhöz.

Az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland, AfD) ellenzéki párt folytatta a miniszter arcpirító bakijainak sorát. A párt azt írja egy közleményben, hogy

„Lambrecht alkalmatlansága a Bundeswehr élén minden egyes hivatali napjával egyre világosabbá válik: két tanker túlárazott beszerzése, amelyre 270 millió euróval több adópénzt költött, a Bundeswehr 5000 leszerelt sisakja nagylelkű „katonai segélyként” Ukrajnának, a csapatok afrikai látogatása – az eddigi kevesek egyike – magas sarkú cipőben. Másrészt kihagyta a külföldön állomásozó csapatoknál tett hagyományos karácsonyi látogatást – ami tulajdonképpen a tárca minisztereinek kötelessége -, és az ünnepek alatt Bad Ischglben nyaralt.”

-olvasható a közleményben, amelyben azt is megjegyzi az AfD, hogy „aki ennyi hibát követ el, azt sem a katonák, sem más nemzetek nem fogják komolyan venni. És mindezt egy olyan időszakban, amikor a Bundeswehrnek az európai bizonytalan politikai helyzetre való tekintettel valójában szigorúan irányítottnak és szervezettnek kellene lennie. Nem elég, ha csak szép a hajad”.

POLITIKA

Címkék:

bundeswehr, germany, lambrecht, minister