Így magyarázkodik a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja

A hatóságokkal alkut kötött olasz Pier Antonio Panzeri, a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője most úgy állítja be magát, mint akinek csak egyszerű, közvetítői szerepe volt a korrupcióban.

POLITIKA 2023. FEBRUÁR 5. 11:31

Tovább dagad a brüsszeli korrupciós botrány, újabb és újabb részletekre derül fény, a gyanúsítottak között pedig folyamatosan megy az üzengetés.

A hatóságok is tovább nyomoznak. Mint ismert, az ügy egyik fő gyanúsítottja, Pier Antonio Panzeri, volt szocialista EP-képviselő vádalkut kötött a belga hatóságokkal arról, hogy részletes információkat szolgálatat a korrupciós hálózatról, cserébe enyhébb büntetést kap ő maga, a családtagjai és társai is. Panzeri közeli munkatársát, Niccolo Figa-Talamancát a héten engedték ki a börtönből, Panzeri feleségét és lányát pedig szintén kiengedték a házi őrizetből.

Vallomásaiban azonban Panzeri egyre inkább Eva Kailire, a korrupciós botrány másik főszereplőjére hárítja a felelősséget. Az EP volt szocialista alelnöke december eleje óta van börtönben, és ügyvédjén keresztül reagált Panzeri vádjaira.

„Antonio Panzeri a belga igazságszolgáltatással kötött alkuja után megszólalt, és biztos vagyok benne, hogy hamisan vádolta Kaili asszonyt” – mondta Dimitrakopoulos a La Stampa napilapnak. Az ügyvéd szerint, „belga jogi paradoxon, hogy a bűncselekményeket beismerő és megbánó bűnözőknek kegyelmet adnak, míg azok, akik ártatlanságukért küzdenek, börtönbe kerülnek, és az ártatlanság vélelmét aláássák”.

Antonio Panzeri eközben ügyvédjén keresztül próbál magyarázkodni arról, hogy milyen szerepe volt a botrányban.

Az ügyvéd most úgy állítja be ügyfelét, hogy

Panzeri csak közvetítő Katar és az Európai Parlamentben befolyással és szavazatokkal rendelkező személyek között. Vagyis azt a látszatot akarják kelteni, hogy a korrupcióban lefizetett személyek azok, akik hatalmi pozícióban voltak, azaz az európai parlamenti képviselők vagy más tisztviselők.

Az ügyvéd megjegyezte, „a korrupcióban van valaki, aki pénzt ad, ebben az esetben Katarból vagy Marokkóból, hogy valaki tegyen valamit”, és jelentőségteljesen rámutatott, hogy „a döntő dolog a hatalmi pozíció és a döntések befolyásolása volt, amivel egy olyan volt európai parlamenti képviselő, mint Panzeri nem rendelkezhetett”.

Hozzátette, hogy „Panzeri egyedül nem adott és nem is kapott volna pénzt. Ha pénzt kapsz valakitől, és odaadod másnak, akkor nem vagy maffiavezér.”

POLITIKA

Címkék:

corruption, european parliament, eva kaili, Pier Antonio Panzeri, scandal