Indul a gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza Magyarországon

Orbán Viktor bejelentette, a magyar gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszának elindítását, mely újabb intézkedésekkel segíti majd a magyar vállalatokat a járvány átvészelésében. Elmodnta, ahány munkahelyet szűntet meg a koronavírus, ők annyit teremtenek majd.

GAZDASÁG POLITIKA 2020. ÁPRILIS 6. 12:27

Orbán Viktor bejelentette, hogy elindul a koronavírus miatti gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza. A miniszterelnök elmondta, hogy 10 év kemény munkája után, amikor az ország már egyenesben volt, a járvány veszélybe sodorta a munkát. A helyzetet igazságtalannak nevezte, de leszögezte, hogy ebbe nem törődhetünk bele, és meg kell vele küzdenünk, mind a járvánnyal mind a gazdasági következményeivel.

Elmondta, olyan gazdasági intézkedésekre van szükség, ami átsegíti az országot a nehéz szakaszon. “Ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, a kormány annyi munkahelyet teremt majd”, jelentette ki a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, hogy már számos intézkedést hoztak azért, hogy támogassák az állampolgárokat. Ilyen a TB-járulék csökkentése vagy a banki hiteltörlesztések felfüggesztése. Pénteken pedig indul az akcióterv második szakasza.

A terv három szakaszból áll, és a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át. A költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik. Öt programot indít majd a kormány, melyek a következő területeket érintik, és számos alpontjuk lesz:

  • Munkahelymegőrzés, aminek fontos eleme a munkaadók bérköltségeinek részleges átvállalása
  • Munkahelyteremtés, mely keretében a beruházásokat fogják támogatni, mintegy 450 milliárd forinttal (1,3 milliárd euró)
  • Kiemelt ágazatok újraindítása, mint a turizmus, az egészségipar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az építőipar, a film- és a kreatív ipar, és a logisztika és közlekedés
  • Vállalatok finanszírozása, ami a magyar vállalkozások számára kamat és garanciatámogatott hitelek formájában valósul meg 2000 milliárd forint (5,7 milliárd euró) értékben
  • a család- és nyugdíjas-védelem, ami többek között a 13.havi nyugdíj visszaépítésével jár majd

Orbán Viktor elmondta, hogy nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül és sikerrel járunk majd, ha vigyázunk egymásra.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

coronavirus, crisis, economy, orban, plan