Ismét napirenden a dugódíj bevezetése a baloldali városvezetésnél

Ismét napirenden a dugódíj bevezetése a baloldali városvezetésnél

Ismét az autósok kerültek Budapest baloldali városvezetésének célkeresztjébe. A magyar főpolgármester, Karácsony Gergely helyettesei az elmúlt napokban többször is a dugódíj bevezetéséről beszéltek. Hírügynökségünk már tavaly júniusban megírta: a budapesti városvezetésnél hosszú ideje tervben van az autósokat érintő sarc kivetése. Akkor ezt letagadták, ám most ismét napirendre került a téma. Vélhetően az országgyűlési választások miatt tették félre néhány hónapra a tervet.

POLITIKA 2022. JÚNIUS 16. 10:04

Újabb sarcok kivetésén dolgozhat Budapest baloldali vezetése, ismét az autósok kerültek Karácsony Gergelyék célkeresztjébe, írja az Origo. A magyar hírportál szerint egymást követték a napokban azok a nyilatkozatok, amelyekben a közlekedést korlátozó intézkedésekről beszélnek Karácsony Gergely főpolgármester helyettesei. Június 14-én a liberális Momentum nevű párt színeiben politizáló főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor az egyik magyar hírcsatorna műsorában a dugódíj bevezetését vetette fel. Azt elismerte ugyan, hogy ennek jelenleg törvényi akadálya van, miután április 3-án nem a baloldal nyerte a választást, a változtatás nem rajtuk múlik.

Ezzel együtt mi szeretnénk erről beszélni a ciklus végéig. Általában arról, hogy a nagy káros kibocsátású autók a fővárosban való közlekedése, az milyen hatással van, mit lehet tenni elleni. Az, hogy mekkora forgalomterhelés éri a fővárost, és ez ellen mit lehet tenni. Egyébként a főpolgármesteri programban is volt ilyen, a Momentum, általam képviselt Budapest 2.0 programjában úgy hívtuk, hogy használatarányos útdíjat kell bevezetni

– idézi az Origo Kerpel-Fronius Gábor szavait.

A dugódíj bevezetésének felmelegítése is összhangban áll azzal, hogy néhány napja Tüttő Kata a baloldali MSZP főpolgármester-helyettese bejelentette, csatlakoznak a Városok Energiatakarékossági Sprintje elnevezésű brüsszeli kezdeményezéshez. Az európai uniós indítványban egyebek mellett autómentes övezetek és napok szerepelnek, de Tüttő arra is felszólította a budapestieket, hogy a takarékosság jegyében a kevesebb autózás mellett fogják vissza az otthonaik energiahasználatát.

Abba szeretnénk a lakosságot és a budapestieket is bevonni, hogy mindenki a maga területén gondolja végig, hogy hol tud egy kicsivel kevesebb energiát fogyasztani. Akár az autóhasználat mérséklésével, akár az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokásoknak az újragondolásával, tehát mindenki nézze meg, hogy milyen mennyiségű energiát fogyaszt, és hogyan tudná azt csökkenteni

– hangoztatta június 9-én a baloldali főpolgármester-helyettes az egyik rádió műsorában.

A brüsszeli kezdeményezés ajánlásai között egyébként az is szerepel, hogy az agglomerációs települések éjjelre kapcsolják ki a közvilágítást. A Városok Energiatakarékossági Sprintje azt a célt szolgálja, hogy az önkormányzatok és a regionális kormányzatok csökkentsék az energiafogyasztásukat, méghozzá a nyári időszakban, a fűtési szezont megelőzően. Ezekkel a lépésekkel szeretnék elérni, hogy az uniós tagállamok függetlenedjenek az orosz energiahordozóktól, emlékeztet az Origo.

Karácsony Gergely másik helyettese, Bősz Anett június 13-án az egyik hírcsatorna műsorában ugyancsak kívánatosnak nevezte az autós közlekedés háttérbe szorítását.

Én nagyon nagy előrelépésnek tartanám egyébként a sokféle ösztönzőt, ami mondjuk abba az irányba tolná a magyarokat, hogy minél többször hagyják maguk mögött az autót és üljenek át tömegközlekedési eszközökre

– fogalmazott Karácsony Gergely DK-s helyettese.

A dugódíj bevezetése hosszú ideje téma a magyar fővárost irányító baloldali városvezetésnél, vélhetően azt csak az idén április 3-án tartott, és a 12 éve kormányzó Fidesz-KDNP újabb 2/3-os győzelmét hozó országgyűlési választások miatt tették félre néhány hónapra. Ahogyan azt tavaly júniusban brüsszeli informátorunkra hivatkozva megírtuk: Karácsony Gergelyék már egy éve is a dugódíj bevezetését tervezték a magyar fővárosban. Budapest közlekedése tavaly júniusban szinte teljesen összeomlott, akkor több fontos útvonalat is egyszerre zártak le, emellett megkezdődött a Lánchíd felújítása, új busz- és kerékpársávokat alakítottak ki, és a már meglévő, egyébként is kihasználatlan biciklisávokat sem adták vissza az autósoknak. Emiatt állandósultak a hatalmas dugók a városban.

Forrásunk szerint akkor ez egyáltalán nem volt véletlen, ezzel kívánták ugyanis előkészíteni a dugódíj bevezetését. A városvezetés a helyzet miatt kampányba fogó álcivilek követeléseire hivatkozva szerette volna megsarcolni a Budapesten autózókat, azt a látszatot keltve, hogy mindezt a budapestiek kérésére teszik. Hírügynökségünk már tavaly júniusban kérdésekkel fordult a Főpolgármesteri Hivatalhoz, de pökhendi válaszukban kérdéseinket provokációnak minősítették.

Budapest klímastratégiája egyébként szintén tartalmazza a dugódíj bevezetését. A dokumentum kibocsátás-arányos behajtási díjról ír épp úgy, mint a magyar főváros 2021-2026-os időszakra vonatkozó Környezetvédelmi Programja. Többen felhívták akkor azonban arra a figyelmet, hogy

a budapesti dugódíjjal valójában a vidékieket sarcolnák meg.

A vidékről, agglomerációból ingázó dolgozókat, a Budapestre látogatókat, akik vásárolni, kirándulni, színházba vagy épp gyógykezelésre érkeznek a fővárosba. De azoknak a budapestieknek is fizetnie kellene, akik külsőbb kerületekből járnak be dolgozni a város belsőbb kerületeibe.

POLITIKA

Címkék:

budapest, capital, gergely karácsony, Hungary, mayor, traffic