Iszlamista jeleket és radikális csoportok köszöntéseit mutatták a belügyminiszter "diákjai"

Iszlamista jeleket és radikális csoportok köszöntéseit mutatták a belügyminiszter "diákjai"

A belügyi tárca vezetője megint magyarázkodásra kényszerült, miután olyan fotót tett közzé, amelyen az általa kitüntetett "alkotmányos diákokkal" pózol, akik iszlamista és egyéb radikális csoportok jeleit mutatták a kezeikkel.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 17. 12:22

Az adófizetők pénzéből képezik ki a radikálisokat?

Alig telt el néhány hét Nancy Faeser legutóbbi botránya óta, a német szövetségi belügyminiszter máris újabb kínos szituációban találta magát. A szociáldemokrata politikus a napokban több diákot is kitüntetett, akiket a tárcavezető „a demokrácia megélésének példaképeként” jellemzett.

Az „Alkotmányos tanulók” projekt arra ösztönzi a fiatalokat, hogy maguk is álljanak ki a jogaikért, és vegyenek részt – a szomszédságukban, az iskolában, egy klubban, egy pártban vagy egy általuk választott kezdeményezésben. Az iskolák és az ifjúsági létesítmények a demokrácia gyakorlóterévé válnak. A projekt honlapja szerint a résztvevők „alkotmányos hallgatóként megtapasztalják, hogyan működik a demokrácia a gyakorlatban. Megtanulják, milyen jogaik vannak, és hogyan gyakorolhatják azokat. Együtt megbeszélik, hogy mi a fontos számukra, és megtanulnak vitatkozni. A csoportban politikusokkal találkoznak, és ellátogatnak a demokrácia helyszíneire. A cél az, hogy az alkotmányos hallgatók vállalják saját elkötelezettségüket”.

A jelek szerint a belügyminiszter által kitüntetett diákok sajátosan értelmezik a demokráciát. Az ünnepség után készült közös fotókon ugyanis nem éppen a demokráciát éltető gesztusokat tettek a diákok.

Három diák az iszlamisták körében népszerű „R4bia” feliratot mutatja, amelyet a Muszlim Testvériséggel való szolidaritási megszólításnak tekintenek: négy ujjukat széttárják, és behajtják a hüvelykujjukat. Egy másik fiatal kinyújtott mutatóujjal pózol, amely a szalafisták és az „Iszlám Állam” terrorszervezet körében is elterjedt. Egy másik pedig a török radikálisok farkasköszöntését mutatja be. A „szürke farkasok” számos gyilkosságért is felelősek. Más diákok a levegőbe emelik az öklüket, ami a nemzetközi kommunista tisztelgés.

Nancy Faeser ennek ellenére mégis közzétette a képet – a minisztérium honlapján és személyes Twitter-fiókján is. Megjegyezte, hogy a projekt, amelyet az minisztériuma finanszírozott az adófizetők pénzéből, „nagyon közel állt a szívéhez”. „Fontos, hogy a fiatalok bekapcsolódjanak a társadalmi-politikai életbe” – írta a fotóhoz, de a szélsőséges gesztusok fényében ez a nyilatkozat rendkívül kínos a miniszter számára.

Faeser egy nappal később törölte a képet a portálokról, amikor már túl sok gúnyos hangvételű komment érkezett. A belügyminiszter rögtön megpróbált korrigálni, de az igyekezete csak még kínosabbá tette az ügyet.

Nancy Faeser, az Antifa védelmezője

A szövetségi belügyminiszter már korábban is belekeveredett egy olyan botrányba, amelyben radikális, szélsőséges csoport támogatójaként tetszelgett. Faeser korábban egy vendégcikket írt az Antifasiszták Szövetségének (VVN-BdA) magazinjába, ahol a jobboldali fenyegetésekkel kapcsolatos tapasztalatairól értekezett. Az ügy azért is különösen érdekes, mert

a belügyminiszter többek között az alkotmány védelméért felel, miközben az alkotmány ellenségeinek tekintett csoport folyóiratában publikált.

Az Antifasiszták Szövetségét a Bajor Alkotmányvédelmi Hivatal a legnagyobb baloldali szélsőséges befolyású szervezetnek minősítette. Az Antifa gyakran az erőszakos tüntetéstől sem riad vissza, az utcai összecsapásokra eleve felszerelkezve érkeznek. Vannak, akik gázspray-t, késeket, láncokat tartanak maguknál, és használják is ezeket a veszélyes eszközöket. Az erőszak tehát a szemükben engedélyezett, ha számukra elfogadhatatlan ideológiát hirdető csoportok tagjai ellen lépnek fel. Világszerte több erőszakos tüntetésen megjelentek az elmúlt években, rendőröket, vagy békés tüntetőket vagy éppen újságírókat támadnak meg.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

germany, minister, nancy faeser, scandal