Kormányfő: "Lengyelország a holokauszt gátja volt, nem a társfelelőse!"

A lengyel miniszterelnököt felháborította Barbara Engelking történész tévés kijelentése.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 22. 15:58

Parázs vitát szült Lengyelországban, hogy Barbara Engelking professzor a TVN24 kereskedelmi csatornán a varsói zsidó gettófelkelés kitörésének évfordulóján meggondolatlan kijelentést tett. Engelking, aki a Lengyel Tudományos Akadémián (PAN) belül a zsidó népirtással foglalkozó kutatóközpontot vezeti, a TVN24-nek azt mondta, hogy a zsidók tudták, mire számíthatnak a németektől, mert ők voltak az ellenség, de a lengyelekhez való viszonyuk sokkal összetettebb volt. Engelking szerint

a lengyeleknek megvolt a lehetőségük arra, hogy a zsidók szövetségesei legyenek, és volt remény arra, hogy legalább semlegesek és barátságosak lesznek, és hogy a zsidókat nem fogják széles körben jelenteni a németeknek, és nem lesznek olyan esetek, amikor a zsidókat lengyelek kirabolják.

Morawiecki a közösségi médiában reagált és botrányosnak nevezte a történész megjegyzését. Azzal érvelt, hogy az a tény, hogy a holokauszt lengyel területen zajlott, szomorú paradoxon, tekintve, hogy Lengyelország volt az az ország, amely évszázadok óta a legszívesebben fogadta a zsidókat.

„A németek csak Lengyelország felszámolása után kezdhették meg bűneiket. A megszállással a németek egy olyan nemzet nagyszerű kultúráját, nyelvét és történelmét is megsemmisítették, amely évszázadok óta Európa része volt. Lengyelország és a lengyelek a holokauszt akadályai és gátjai voltak, nem pedig cinkosai”

– fogalmazott a bejegyzésében Morawiecki.

A kormányfő hozzátette, hogy a lengyelek alkotják a legnagyobb csoportot azok között, akikről a zsidók elismerték, hogy segítették őket. Zsidó történészek bizonyítékait is idézte, miszerint csak Varsóban 28 000 zsidót rejtettek el a gettón kívül, és 90 000 lengyel vett részt a segítségükben, ezáltal kockáztatva az életüket. Minden igyekezetük ellenére a zsidók közül mindössze 11 500-an élték túl.

A miniszterelnök azzal vádolta a történészt, hogy egy lengyel-ellenes narratívát táplál , egy olyan narratívát, amelyet „a kommunista időkben találtak ki”, amikor a lengyel zsidósegély témáját elhanyagolták.

POLITIKA

Címkék:

holocaust, jewish community, poland