Lesújtó bűnügyi statisztika látott napvilágot, titkolják az elkövetők származását

Lesújtó bűnügyi statisztika látott napvilágot, titkolják az elkövetők származását

Brutálisan megugrott például az erőszakos bűncselekmények száma 2021-hez képest: 78 836 bejelentett esettel az elmúlt tíz év legmagasabb számát regisztrálták. Emellett 139 000 volt vagyon elleni bűncselekményt regisztráltak a hatóságok 2022-ben.

POLITIKA 2023. MÁRCIUS 11. 12:14

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a napokban mutatta be a szövetségi kormány tavalyi biztonságpolitikai teljesítményét. Tavaly csaknem 489 ezer bűncselekményt jelentettek be hivatalosan, a számokból azonban nem derül ki, hogy hány ítélet született összesen a különböző bűncselekmények kapcsán.

Brutálisan megugrott például az erőszakos bűncselekmények száma 2021-hez képest: 78 836 bejelentett esettel az elmúlt tíz év legmagasabb számát regisztrálták. Emellett 139 000 volt vagyon elleni bűncselekményt regisztráltak a hatóságok 2022-ben.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali párt szerint a belügyi tárca beszámolója valójában a szövetségi kormány kudarcát értékeli a biztonságpolitika terén. A párt képviselője, Hannes Amesbauer felidézte, hogy Karner hónapok óta megtagadta a válaszadást, amikor a rendőrségi és bűnügyi statisztikákról kérdezték a tárcát, a parlamenti interpellációkon pedig rendre kitérő válaszokat adott.

„Demokratikus botrány, hogy az ÖVP-s belügyminiszter hónapok óta felháborító kifogásokkal tagadja meg a rendőrségi bűnügyi statisztikáról szóló tájékoztatást. Nyilvánvalóan nem akarták, hogy a bejelentett bűncselekményekben kirajzolódó plusz 19 százalékos robbanásszerű emelkedés túl hamar nyilvánosságra kerüljön”

– jelentette ki az FPÖ politikusa, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a belügyminisztériumi előadáson szisztematikusan kerülték azokat az információkat, amelyek arra világítottak volna rá, hogy az egyes bűncselekmények mekkora hányadát követték el külföldi állampolgárok.

„Teljesen figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a külföldiek bizonyos csoportjai a múltban különösen negatívan tűntek ki a bűnözési statisztikákban, mivel Ausztria a kormány menekültügyi PR-jának köszönhetően valóságos bevándorlási mágnássá vált”

– reagált a képviselő. Csak az előző évi mintegy 110 ezer menedékkérelem után – amely messze túlszárnyalta a 2015-ös katasztrofális évet – az illegális tömeges bevándorlás idén is töretlenül folytatódik Ausztriában, erre már Herbert Kickl, az FPÖ vezére hívta fel a figyelmet.

„A felelősség ezért Karl Nehammer ÖVP-s szövetségi kancellárt és Gerhard Karner ÖVP-s belügyminisztert terheli. Tétlenségük és az állítólagosan korlátozó menekültpolitika színlelése ma már hazánk és lakossága elárulásával határos!”

– hangsúlyozta Kickl, majd hozzátette hogy idén csak januárban és februárban több mint 6700 kérelmet nyújtottak be. Feltételezhető, hogy ezek a menedékkérelmek szinte kizárólag újonnan érkezett illegális bevándorlóktól érkeztek. Kickl összehasonlította a mai számokat a 2018-as adatokkal, amikor ő maga volt a belügyminiszter, akkor az egész évben 13 746 menedékkérelmet nyújtottak be. Az FPÖ elnöke ezért felszólította Nehammer kancellárt és Karner belügyminisztert, hogy vegyék kézbe az irányítást, mert a gyeplő már rég kiesett a kezeik közül. Az FPÖ egy 23 pontos intézkedéscsomagot is kidolgozott, amely – véleményük szerint – megállíthatná a tömeges illegális migrációt és annak hatásait.

Kickl szerint „ha az osztrák kormány továbbra sem hajlandó megállítani a menekültek áradatát, akkor haladéktalanul le kell mondania”, hogy új választásokkal egy olyan kormány alakulhasson meg, amely elvégzi a feladatot.

POLITIKA

Címkék:

austria, migrants, public safety