Magyarország az egyetlen állam az EU-ban, aki elutasítja a globális minimumadó ötletét

Ha az EU bevezeti a globális minimumadót, akkor komoly versenyhátrányba kerülne – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki megjegyezte, hogy a globális minimumadót korábban elutasító Lengyelország változtatott az álláspontján.

POLITIKA 2022. JÚNIUS 17. 15:35

“A kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, az ugyanis arra késztetné hazánkat, hogy duplázza meg a vállalkozásokat terhelő adókat. Ezzel Magyarország adóelőnyét is elveszítené, a vállalkozásoknak pedig olyan pluszterheket jelentene, amit egy normális gazdasági időszakban is nehéz lenne elviselni” – fogalmazott Gulyás Gergely, a magyar Miniszterelnökség vezetője. A miniszter közölte, hogy

“a magyar kormány nem fogja támogatja a globális minimumadó bevezetését az uniós pénzügyminiszterek ülésén, s mivel csak egyhangú döntéssel fogadható el a globális minimumadó tervezete, ezért nélkülünk ilyen döntést nem tudnak meghozni”.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy jelenleg Magyarország az egyetlen állam az EU-ban, aki elutasítja a minimumadó ötletét.

Korábban Lengyelország is ellenezte, de azt követően megváltozott az álláspontjuk, hogy Brüsszellel az elmúlt hetekben kialakított megállapodásuk révén hozzájuthatnak a helyreállítási alap sok milliárd eurónyi forrásaihoz.

A Mediaworks Hírcentruma kérdésére Gulyás Gergely nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy lát-e összefüggést a lengyel álláspont változása és az említett alku között, hiszen a magyar kormánnyal szövetséges kabinet döntéséről van szó, ám a miniszter is tényként említette a két fejlemény egybeesését.

POLITIKA

Címkék:

eu, Hungary, poland, taxes