Magyarország bevezeti az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét

Ezt a nagyobbik magyar kormánypárt (Fidesz) frakcióvezetője jelentette be közösségi oldalán.

POLITIKA 2022. JÚNIUS 22. 08:43

Magyarország bevezeti az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is – tette közzé közösségi oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A politikus posztjában úgy fogalmaz: hosszú évek, évtizedek óta sok bírálat éri a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni.

A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról-szóra beépítjük a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán – legalább ezen a területen – elkerülhetők a nemzetközi viták

– írja Kocsis Máté.

A kormánypárt által benyújtott javaslat az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozat tevőkre vonatkozik, „de még az idei évben minden egyéb, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy (például polgármesterek és önkormányzati képviselők) esetében megalkotjuk ugyanezen szabályokat”, emelte ki bejegyzésében a politikus.

POLITIKA

Címkék:

european parliament, financial statement system, Hungary, v4