Már Olaszországban is veszélyben a demokrácia a jobboldal győzelme miatt – vélekedik Joe Biden

Az Egyesült Államok elnöke arra figyelmeztet, hogy a demokrácia jövője forog kockán, ahogy egyre több országban nyernek választásokat a jobboldali koalíciók.

POLITIKA 2022. OKTÓBER 1. 12:44

Az elnök a Demokratikus Kormányzók Szövetségének fogadásán beszélt erről egy washingtoni magánrezidencián, visszatérve egyik kedvenc beszédtémájához: a demokrácia jövőjét fenyegetik a konzervatív politikai szereplők.

“Láthattátok, mi történt Olaszországban azon a választáson. Láthatjátok, hogy mi történik az egész világon”

– utalt Biden arra, hogy egyre több európai országban kerülnek hatalomra jobboldali és konzervatív pártok és koalíciók. Joe Biden és csapata amiatt aggódik, hogy Giorgia Meloni szövetségének győzelmével Olaszország elfordul a globális baloldali elittől és a konzervatív politikai jövő felé fordítja majd az országot – mint például az Lengyelországban és Magyarországon is látható.

“Azt fogják gondolni, hogy ez egy kicsit elrugaszkodott, amiről beszélni fogok – de tudják, a demokrácia forog kockán”

– mondta az Egyesült Államok elnöke, akinek pusztán annyiból sikerült ezt leszűrnie, hogy nem baloldali győzelem született. Nem az Egyesült Államok elnöke az egyetlen, aki aggódni kezdett az olasz választási eredmények után.

“Giorgia Meloni olyan miniszterelnök lesz, akinek politikai példaképei Orbán Viktor és Donald Trump. A jobboldali pártok szövetségének választási győzelme ezért igen aggasztó”

– panaszolta Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke egy lapinterjúban. Mások pedig egyenesen megfenyegették Olaszországot. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közvetlenül a választás előtt próbálta meg befolyásolni az olasz választásokat. A bizottsági elnök a következőképp nyilatkozott:

„Ha a dolgok rossz irányba mennek, akkor vannak eszközeink, mint például Lengyelország és Magyarország esetében”.

POLITIKA

Címkék:

eu, italy, usa