Megbuktatta a saját pártját a baloldali politikus, most maga is óriásit bukik

Felkészült a Jobbik nevű magyar baloldali párt Jakab Péter egykori elnök távozására – ez derült ki a párt elnökhelyettesi nyilatkozatából. Potocskáné Kőrösi Anita azt mondta, kétszáz százalék, hogy Jakab saját pártot alapít, egyébként pedig alapszabályban rögzített joga, hogy kilépjen a Jobbikból.

POLITIKA 2022. JÚLIUS 22. 13:00

„Jakab Péternek alapszabályban rögzített joga, hogy kilépjen a Jobbikból” – idézi a Magyar Nemzet Potocskáné Kőrösi Anitát, a Jobbik nevű magyar baloldali párt elnökhelyettesét, aki egy másik lapnak beszélt a párt jelenlegi helyzetéről. A politikus a hetek óta keringő hírt is megerősítette, miszerint a bukott elnök és frakcióvezető Jakab új pártot alapít. Mint mondta, körülbelül kétszáz százalék, hogy Jakab Péter saját pártot hoz létre. Ezzel a Jobbik gyakorlatilag elengedte Jakab kezét, sőt a frakció pár napja hozott döntésével csak nagyobb lett a szakadék a párt és annak országgyűlési képviselője között – írja cikkében a Magyar Nemzet.

A lap felidézi, hogy a képviselőcsoport úgy határozott, a frakció tagjai mostantól „csak a párt arculati elemeivel, logójával ellátott anyagokkal dolgozhatnak”. A döntés egyértelmű válasz arra, hogy Jakab – amióta kényszerből lemondott az elnöki posztról – következetesen távol tartja közösségi oldalát a Jobbiktól. Nem használja a párt nevét és logóját a bejegyzéseihez, nem tünteti fel, hogy a Jobbik országgyűlési képviselője, azaz elhatárolódott a szerinte őt hátba támadó párttól.

Ehelyett az olcsó parizerről és az egyszerű ételnek beállított paprikás krumpliról elhíresült Jakab minden bejegyzése mellé „A nép pártján” szlogent használja.

Olyannyira, hogy az eredetileg a Jobbikhoz köthető Zöld Válasz Facebook-oldalt kisajátítva „A nép pártján” elnevezéssel aktiválta újra. “A Zöld Válasz Egyesület” jelenlegi képviselője Nunkovics Tibor, a Jobbik pártigazgatója, de korábban Jakab bizalmasa, Molnár Enikő is tagja volt a szervezetnek, feltehetően az ő segítségével sikerült a közösségi oldalnak új arculatot adni.

Erre lehetett válasz a Jobbik frakciójának új döntése, ám Jakab szemlátomást nem foglalkozik párttársai felhívásával. Potocskáné Kőrösi Anita azzal a kijelentéssel, miszerint Jakabnak joga van elhagyni a Jobbikot, üzenhetett a volt elnöknek, akinek megbuktatásában főszerepet vállalt, amikor az elnökség tagjaként többedmagával fellázadt Jakab és Molnár Enikő ellen.

Azóta egyre több jel utal arra, hogy Potocskáné akciója vezetett végül Gyöngyösi Márton pártelnökségéhez, ezzel együtt Jakab Péter bukásához. Gyöngyösi Márton egyébként a párt európai parlamenti képviselője.

A Magyar Hírlap jobbikos forrásokra hivatkozva korábban például arról írt, „Gyöngyösi Márton machiavellista személyiség, aki most békét hirdet az olajfák alatt, miközben a Jakab-ellenes puccsnak leginkább ő volt a szellemi vezetője. A Jobbikban azok az emberek, akik tanácsokat adnak Jakab Péternek, tudják ezt, ezért legalább annyira negatívak és bizalmatlanok Gyöngyösivel szemben, amennyire a jelenlegi elnök is velük szemben”, így többen azt jósolták, Jakab kilép majd a frakcióból, és új pártot alapít – idézi fel a Magyar Nemzet, amely hozzáteszi, hogy a minap pedig egy minden bizonnyal Molnár Enikő által írt levélből az derül ki, Potocskáné május 26-án egy kávézóban arról egyeztetett Gyöngyösivel, hogy kinek a mandátumát szeretné megszerezni, hogy visszaülhessen a magyar Országgyűlésbe.

Eszerint Potocskáné az elnökválasztás előtt barterezett az azóta pártelnökké választott Gyöngyösivel – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

 

POLITIKA

Címkék:

Hungary, jobbik, left alliance, péter jakab