Mentelmi joggal úszná meg a börtönt a lengyel bűnöző

A lengyel baloldal Brüsszelbe menekítené a súlyos csalással vádolt egykori minisztert.

POLITIKA 2023. NOVEMBER 14. 07:36

Donald Tusk lengyel ellenzéki vezető előző kormányának egy volt minisztere szabadulhat a börtönből, hogy helyet foglalhasson az Európai Parlamentben, ami parlamenti mentességet biztosítana számára a jövőbeni börtönbüntetés alól, hacsak a parlamenti többség nem szavazza meg annak felfüggesztését.

Włodzimierz Karpiński, aki 2014-ig hét éven át Tusk állami vagyonért felelős minisztere volt, jelenleg előzetes letartóztatásban van korrupciós vádak miatt. Elárulta azonban, hogy elfogadja a lehetőséget, hogy európai parlamenti képviselő legyen, ami annak következtében merült fel, hogy a múlt hónapban tartott választásokon Krzysztof Hetman leköszönő képviselő mandátumot nyert a lengyel belföldi parlamentben.

A volt minisztert idén februárban letartóztatták, mert állítólag részt vett a varsói önkormányzat – amelynek tisztviselője volt – szemétszállítási szerződésével kapcsolatos korrupcióban. A korrupciós vádakat Karpiński ellen a lengyel állami korrupcióellenes ügynökség, a CBA emelte, és azok Varsó város hulladékgazdálkodási hivatalának vezetőjeként töltött időszakához kapcsolódnak.

Azzal vádolják, hogy több mint 1 millió euró értékű kenőpénzt fogadott el egy olyan cégtől, amely a lengyel fővárosban a szemétszállítási és -hasznosítási szerződésre pályázott.

Karpiński ügyvédje, Michał Królikowski az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak elmondta, hogy ügyfele elfogadja európai parlamenti képviselői mandátumát. Biztosította, hogy Karpiński nem próbálja majd elkerülni a vizsgálatot, és csak annyi változik, hogy mostantól úgy védekezhet, hogy nem kerül rács mögé.

A Remix News emlékeztet arra, hogy ha Karpiński hivatalosan is elfoglalja európai parlamenti képviselői mandátumát, parlamenti mentelmi joggal rendelkezik majd, és elhagyja a börtönt. Az EP-képviselő esetleges jövőbeli fogva tartásához az Európai Parlamentnek kellene hozzájárulnia.

A katowicei fellebbviteli bíróság szeptemberi döntése értelmében legalább november 24-ig őrizetben marad, azonban ha nem sikerül bírósági úton meghosszabbítani az előzetes letartóztatását, akkor szabadon engedik.

Az ügyet kommentálva Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter megkérdőjelezte, hogy az új EP-képviselő „most valószínűleg Lengyelország vagy az európai parlamenti többség érdekeinek megfelelően fog-e szavazni, amely garantálja számára a mentelmi jog fenntartását”.

POLITIKA

Címkék:

corruption, eu, jail, poland