Mi lesz Sebastian Kurz volt osztrák kancellár sorsa?

Mi lesz Sebastian Kurz volt osztrák kancellár sorsa?

Megkezdődött Sebastian Kurz volt osztrák kancellár tárgyalása. Hogy ki tud-e szabadulni a kutyaszorítóból, erősen kérdéses. Azzal kapcsolatban azonban mindenki egyetért, hogy ha felmentik, akkor visszatér a politikai színtérre. De hogyan és mikor?

POLITIKA 2023. OKTÓBER 19. 07:59

Sebastian Kurz volt néppárti osztrák szövetségi kancellárnak szerda óta hamis állítások miatt kell felelnie a bécsi büntetőbíróság előtt. A gazdasági és korrupciós ügyészség 108 oldalas vádiratot nyújtott be. A 37 éves politikus azzal érvel, hogy ártatlan.

Ha az egyesbíró felmenti, Kurz valószínűleg visszatér a politikai életbe. Ehhez azonban pártjának, az ÖVP-nek előbb el kell veszítenie a jövő évi országos választásokat. A dolog pedig úgy néz ki, hogy ez össze is jöhet, hiszen a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint a kereszténydemokraták tíz ponttal vannak lemaradva a jobboldali Osztrák Szabadásgpárt (FPÖ) mögött. Egy választási vereség lehetőséget adhat Kurznak, hogy ismét a Néppárt karizmatikus megmentőjeként kínálja magát – írja a Junge Freiheit című német lap.

A per a volt kancellárnak az ibizai ügyet vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság előtt tett vallomásai miatt folyik. Akkoriban a bizottság arra volt kíváncsi, hogy Kurznak volt-e köze az Österreichische Beteiligungs-AG (ÖBAG) osztrák állami tulajdonó holding vezetői posztjainak betöltéséhez. Kurz ezt tagadta.

A később megtalált üzenetváltások azonban állítólag ennek ellenkezőjét bizonyítják. Ráadásul az ÖBAG akkori főnöke, Thomas Schmid, aki obszcén sértegetésekkel szerzett kétes hírnevet, utólag súlyosan gyanúba keverte őt. Az azóta az ÖVP-ből kizárt férfi szavahihetőségét Ausztriában vitatják. A Kurz elleni eljárásban egyfajta koronatanúként szerepel.

A terhelő anyagok és Schmid kijelentései 2021 októberében a kancellár lemondásához vezettek. Az ügyészség két hónapja emelt vádat, és most a bíróságon próbálja bizonyítani, hogy a politikus tudatosan és szándékosan hazudott a parlamentben. Kurz 20 oldalas cáfolatában hamis érvek összelapátolásával vádolja az ügyészséget.

A tárgyalást eredetileg háromnaposra tervezik. Amennyiben ezután Kurzot vétlennek találják, megteremtődnének a feltételek ahhoz, hogy visszatérjen a politikai színpadra. Ez azonban a közelgő, 2024 őszén esedékes nemzetgyűlési választásokig kizártnak számít – már csak azért is, mert az ÖVP jelenlegi kancellárja Karl Nehammer, és a párt nem fogja őt a voksolás előtt visszahívni. Egyes elemzők arra is rámutatnak, hogy Kurz még egy ciklust kivár, nehogy ráragadjon a következő választásnál a bírósági eljárás.

POLITIKA

Címkék:

austria, breaking the law, sebastian kurz