Nagyobb átláthatóságot sürgetnek a civil szervezetek pénzelői körül a brüsszeli korrupciós botrány után

Nagyobb átláthatóságot sürget az NGO-k finanszírozóival kapcsolatban az uniós lobbisták szervezetének vezetője. Mint mondta, egyes civil szervezetek gyakran egy-egy konkrét témát sürgetnek, amelyek azonban bizonyos gazdasági érdekeket szolgálnak.

POLITIKA 2023. FEBRUÁR 3. 12:10

Az uniós lobbizásra vonatkozó szigorúbb átláthatósági szabályok bevezetése jó irányba tett lépés a „káros” brüsszeli korrupciós botrányt követően, de ennél többre lenne szükség.

A döntéshozóknak figyelemmel kellene kísérniük azt is, hogy a civil szervezeteket (NGO) milyen alapítványok vagy más egyesületek finanszírozzák, mivel az NGO-k efféle támogatóit ritkán hozzák nyilvánosságra – mondta Paul Varakas, az uniós lobbisták szövetségének, a SEAP-nak a vezetője az EURACTIV-nak.

Varakas szerint bár a legtöbb brüsszeli székhelyű civil szervezet szerepel az EU átláthatósági nyilvántartásában, nagyobb figyelmet kellene fordítani arra, hogy honnan származik a finanszírozásuk.

„Ha gazdasági szervezetként, akár házon belüli tevékenységként, akár egy kereskedelmi szövetségen keresztül lobbizol, elég egyértelmű, hogy a pénzed a profitodból származik […] nem meglepő, hogy az autók kereskedelmi szövetségét az autógyártók eladásaiból finanszírozzák” – mondta.

Az átláthatóság problémája a többrétegű finanszírozással rendelkező egyesületek és civil szervezetek esetében merül fel.

„Vannak olyan civil szervezetek, amelyek kijelentik, hogy a finanszírozásuk Európán belüli vagy kívüli alapítványoktól származik, de az alapítványok mögött álló adományozókat gyakran nem hozzák nyilvánosságra” – mondta Varakas. Mint mondta,

„Teljes mértékben tisztában kell lennünk azzal, hogy ki a végső finanszírozója a brüsszeli tevékenységüknek” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy egyes civil szervezetek gyakran egy-egy konkrét témát sürgetnek, amelyek azonban bizonyos gazdasági érdekeket szolgálnak.

Az elmúlt évtizedben hasonló problémák merültek fel néhány tanácsadó céggel kapcsolatban.

Az uniós lobbitevékenység nagyobb átláthatóságáról szóló vita a brüsszeli korrupciós botrány után felerősödött, mivel abban a „Fight Impunity” nevű civil szervezet kulcsszerepet játszott. A nem kormányzati szervezet Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő, a botrány egyik főszereplőjének tulajdonában volt, és nem szerepelt az EU átláthatósági nyilvántartásában.

Az Európai Parlament által jelenleg tárgyalt új szabályokra utalva Varakas azt mondta, hogy a szabályokat betartó uniós lobbistákat „nem szabad büntetni” egyes szervezetek és uniós törvényhozók illegális magatartása miatt.

„A bizalmat gyorsan helyre kell állítani, és az új szabályokról átlátható módon kell megállapodni” – mondta, hozzátéve, hogy nem jó jel, hogy nem folyik nyilvános vita, hanem jelenleg mindent csak zárt ajtók mögött zajló üléseken vitatnak meg.

Varakas szerint az eddig kiszivárgott információk alapján vannak jó elemek, például az, hogy az európai parlamenti képviselők csak olyan szervezetekkel találkoznak, amelyek szerepelnek az átláthatósági nyilvántartásban.

Megjegyezte, hogy jó irányba tett lépés az is, hogy a volt európai parlamenti képviselők – akik parlamenti mandátumuk után a magánszektorban dolgozhatnak – nem jutnak be automatikusan az uniós parlament épületébe, hogy találkozhassanak volt kollégáikkal, hacsak nem nyilatkoznak arról, hogy pontosan miért tartják ezeket a találkozókat.

Varakas azonban arra figyelmeztetett, hogy a túl szigorú szabályok visszafelé is elsülhetnek.

„A javaslatban például szerepel valamiféle kötelezettség, hogy meg kell magyarázni, miért lépünk be az Európai Parlament épületébe. Bár az átláthatóság szempontjából ez jó ötlet, a hatalmas kiskapuk és a járulékos károk miatt egyre kevesebb lobbista fog ügyeket intézni a Parlament épületeiben” – mondta.

„Ehelyett a Parlamenten kívül fognak találkozni a parlamenti képviselőkkel, ahol nem kell majd megindokolni, hogy miért tartanak ilyen találkozókat. Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt, mégpedig úgy, hogy az átláthatóság növelését szorgalmazzuk, de ha lobbistaként szerepel az átláthatósági nyilvántartásban, és rengeteg átláthatósági követelményen megy keresztül, akkor szabadon intézheti ügyeit a Parlamenten belül” – zárta mondandóját.

POLITIKA

Címkék:

corruption, european parliament, lobby