Nem kell a férfi, csak a spermája

Ezentúl lehetőségük lesz az egyedülálló nőknek és a leszbikus pároknak is a lombikprogramban való részvételre, de a bioetikai törvény a spermadonorok anonimitásának is véget vet, valamint annak a négy hónapos szexuális absztinenciának, amely eddig kötelező volt azoknak a homoszexuális személyeknek, akik vért akartak adni.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA 2021. JÚLIUS 1. 08:51

Csaknem két év után úgy tűnik, nagy változás lesz a francia lombikprogramban, a parlament alsóháza ugyanis június 29-én kedden 326 igen szavazattal, 115 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett végérvényesen elfogadta a bioetikai törvényt, mely lehetővé teszi az egyedülálló nőknek és a leszbikus pároknak is, hogy az orvosilag asszisztált reprodukciós technológia segítségével gyermeket vállaljanak.

François Hollande volt az első államfő, aki felvetette a témát, majd őt követte Emmanuel Macron, akinek a 2017-es kampányában is szerepelt a törvénytervezet, a francia elnök rögtön a törvény elfogadását követően meg is osztotta a Twitteren a hírt.

Jean Castex miniszterelnök szintén üdvözölte a törvényt, melyet a kormányfő a szabadság, a haladás és az egyenlőség törvényének nevezett.

A homoszexualitását nyíltan felvállaló Clément Beaune, a francia kormány EU-s ügyekért felelős tagja ugyancsak örömmel fogadta a törvény megszavazását, nagy napnak és nagy előrelépésnek nevezve a történteket.

Beaune 2020 decemberében jelentette be, hogy a saját neméhez vonzódik, az államtitkár a Têtu magazinnak adott interjújában azt mondta, hogy meleg és ezt elfogadja, majd hozzátette, a coming out-tal az volt a célja, hogy megmutassa az embereknek, hogy a másság nem akadály a miniszterré válás során.

A bioetikai törvény több fontos intézkedést is tartalmaz a lombikprogram mellett, véget vet például a spermadonorok anonimitásának, valamint annak a négy hónapos szexuális absztinenciának, amely eddig kötelező volt azoknak a homoszexuális személyeknek, akik vért akartak adni.

A törvény elfogadása azonban élesen megosztja a francia politikusokat, míg a baloldal örömmel fogadta a bioetikai törvény megszavazását, addig a jobboldali pártok aggodalmukat fejezték ki ezzel kapcsolatban, a Republikánus Párt politikusa, Patrick Hetzel úgy véli, sajnálatos, hogy a szóban forgó törvényt a tudomány ihlette, a politikus szerint nagy kár, hogy már nem tartják fenn az egyensúlyt a kutatás és az emberek szükséges védelme között, mivel a törvénnyel csökkennek az emberek alapvető jogai.

Bár a parlament elfogadta a bioetikai törvényt, annak életbe lépése akár heteket is késhet, mivel a republikánusok és a Demokraták és Függetlenek Uniója (UDI) az Alkotmánytanácshoz fordulva kívánják megtámadni a törvényt, írja a Le Point nevű francia hetilap.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

francia, leszbikus, szülés, törvény