Nem kérnek a lengyelek Donald Tusk személyéből

Miközben a volt lengyel miniszterelnök és eurokrata vissza akar térni a hatalomba Lengyelországban, a lengyelek majdnem fele úgy gondolja, hogy az ő vezetése alatt rosszabb lenne az élet, mint jelenleg.

POLITIKA 2023. FEBRUÁR 4. 14:49

A lengyelek nem kérnek Donald Tusk ellenzéki vezető személyéből és nagyobb részük ellenzi, hogy egyáltalán elinduljon a miniszterelnöki tisztségért. A United Surveys felmérése szerint – amelyet a Wirtualna Polska hírportál számára készítettek – a megkérdezettek mindössze 32,4 százaléka gondolja úgy, hogy Tusk kormánya hozzájárulna ahhoz, hogy az élete jobb legyen, míg 47,6 százalékuk szerint az élet rosszabb lenne, ha a korábbi kormányfő ismét elfoglalná a posztot. Közülük is 18,4 százalék szerint „valamivel rosszabb”, míg 29,2 százalék szerint „sokkal rosszabb” lenne.

Nem meglepő módon a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szavazói a leghangosabb ellenzői Tusk-nak, 99 százalékuk szerint rosszabb lenne az életük, ha visszatérne a Tusk-korszak. De még az ellenzéki szavazók nagy része sem támogatná Donald Tusk miniszterelnökségét, csak 57 százalékuk vélekedik úgy, hogy jobb életet tudna adni a lengyeleknek az egykori kormányfő, aki már a lengyel és az uniós színtéren is megbukott.

A bizonytalan szavazók körében megoszlanak a vélemények. Míg 23 százalékuk támogatná Tuskot, 45 százalékuk ellenkező véleményen van, és 32 százalékuk egyszerűen nem tudott válaszolni.

POLITIKA

Címkék:

donald tusk, poland, poll