Orbán Viktor: A gazdaságvédelmi akcióterv után jön a gazdaság-újraindítási akcióterv

A koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv elérte a célját, a munkahelyek megtartását, decemberben ugyanis már ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt, mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán. A kormányfő beszélt a gazdaság újraindítására irányuló akciótervről is, melynek egy új elemét is bejelentette.

GAZDASÁG POLITIKA 2021. FEBRUÁR 4. 12:09

Nagy reményekkel készültek 2020-ra, de a járvány miatt a védekezés korszaka jött el a gazdaságban is, mondta el Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszéde elején. A válság nem tudta ledönteni a magyar gazdaságot, mert erős lábakon áll, de kétségkívül gúzsba kötött bennünket és nagy gyomrost adott. Emiatt lelassult, fejtette ki a kormányfő. Kiemelte ugyanakkor, hogy a gazdaság egy része még a járvány alatt is jól működött, a gazdaságvédelmi akcióterv pedig elérte célját.

A gazdaságvédelmi akcióterv elemei közül kiemelte, a hitelmoratóriumot, melynek köszönhetően 3000 milliárd forint maradt a magyar családoknál és vállalkozóknál. Ezen kívül bértámogatásokkal, adó csökkentésekkel és elengedésekkel, beruházási támogatással és kedvezményes, olcsó hitelekkel segítették a gazdasági szereplőket.

A gazdaság sikerét a munka mutatja. Decemberben ugyanannyian dolgoztak Magyarországon, mint 1 évvel korábban, ez pedig önmagában jól mutatja, hogy a védekezés elérte a célját, mert a cél a munkahelyek megtartása volt. Több mint 4,5 millió magyar dolgozik, emelte ki Orbán Viktor.

Hozzátette, még válság idején is sikerült elhárítani azt a nagy kísértést, hogy Magyarország visszatérjen a segély alapú gazdaságra.

A következő időszak a gazdaság újraindításának időszaka lesz. Orbán Viktor elmondta, a válságkezelés időszakában nagy segítséget nyújtott a nemzeti konzultáció, melyben kikérték a magyarok véleményét a védekezéssel kapcsolatban. Február közepén újabb, online nemzeti konzultációt indít a kormány a nyitás kérdéseiről.

A gazdaság-újraindítási akcióterv megvalósítása három szakaszból áll. Az első szakasz január elsején indult, már több intézkedés is életbe lépett. Ilyen a lakásépítések áfájának csökkentése, a lakásfelújítási támogatás bevezetése és hogy megindult a 13. havi nyugdíj visszaépítése. A kormányfő emlékezetetett, hogy 2022 január elsejétől bevezetik a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét is.

Orbán Viktor bejelentette, a kormány döntött egy új hitelkonstrukció bevezetéséről is, mely szintén az újraindítási terv első szakaszához tartozik. Ennek értelmében a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozások 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni.

A gazdaság-újraindítási terv második szakasza áprilisban kezdődik, ennek része lesz az egyetemek fejlesztése 1500 milliárd forintból (több mint 4 milliárd euró).

Zöld energia, körforgásos gazdaság, magyar gazdaság teljes digitalizálása, ezek a harmadik ütem fő céljai, mely júliustól októberig tart majd. Ezen témák mentén Magyarország erős szövetségese lesz az Európai Uniónak, jelentette ki a magyar kormányfő. A harmadik szakasz fontos pontja lesz, hogy bejelentik a következő 8-10 évre szóló agrár- és vidékfejlesztési stratégiát, ismertette a kormányfő.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

coronavirus, economy, Hungary, pandemic, reopen, speech, viktor orban