Orbán Viktor: a háborús infláció letörésének legjobb megoldása a béke, ezért a békét kellene finanszírozni, nem a háborút

Orbán Viktor: a háborús infláció letörésének legjobb megoldása a béke, ezért a békét kellene finanszírozni, nem a háborút

Háborús infláció van, háborús gazdasági válság fenyeget – béke kell, mert ha véget ér a háború, nem lesz infláció – erről beszélt a magyar kormányfő a közmédiának.

POLITIKA 2022. JÚNIUS 10. 09:13

Nagy esély van arra, hogy 2023 is bizonytalan lesz és szorongással teli, mert az várható, hogy az ukrán háború elhúzódik – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közmédia reggeli műsorában, hozzátéve, hogy szerinte Magyarország ki fog tudni maradni ebből a konfliktusból. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a háborúval járó infláció Magyarországot is érinteni fogja.

Részben a háború hajtja fel az árakat, a további áremelkedést pedig a bevezetett szankciók okozzák. Ezért döntött úgy a kormány, hogy két országvédelmi programot kell elindítani

– emelte ki Orbán Viktor, aki elmondta, hogy ennek egyik eleme a Fidesz kormányok által eddig elért eredmények megvédése, ezek közé tartozik a nyugdíj árszínvonalának megvédése, a családok megvédése és a rezsicsökkentés megvédése. Ennek fényében aláhúzta, hogy

a rezsicsökkentés továbbra is kiterjed majd arra a mintegy százezer kisvállalkozásra is, akiknek szintén szükségük van az alacsonyabb energiaárakra.

– hangsúlyozta a magyar kormányfő és megjegyezte, hogy a gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterek szerint az árstopok 5-6 százalékkal csökkentik az infláció mértékét. Kiemelte egyben azt is, hogy

a háborús infláció letörésének legjobb megoldása a béke, a békét kellene finanszírozni, nem a háborút. A magyar kormány szinte az egyedüli Európában, amely szerint a békét kell finanszírozni, nem a háborút.

– mondta és megjegyezte, hogy a háborús uszítókat vissza kell szorítani. Mint mondta, vannak üzleti körök, akik a háborút finanszíroznák, például Soros György. Orbán Viktor reagált arra is, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indítana Magyarország ellen a benzinársapka miatt. A miniszterelnök azt mondta, rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség, ezt Brüsszelnek is meg kell értenie.

Orbán Viktor az interjú során arról is beszélt, hogy az olajembargó alól sikerült mentességet kapnia Magyarországnak, azonban a napokban sajtóhírek szerint büntetővámot szabna ki az unió az orosz olajra. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte ez csak „kacsa”. Úgy véli, hogy ez nem valósulhat meg, hiszen egy meghozott döntést nem fognak megmásítani utólag. Most az a feladat, hogy az orosz olajat ki tudjuk váltani mással, ez a feladat nem lesz könnyű – jegyezte meg a kormányfő, majd felidézte, hogy

a magyar baloldal eltörölte volna az árstopokat és elfogadta volna az olajembargót is, ezzel pedig a mostaninál jóval több lenne az infláció mértéke.

Az interjú során szóba került az uniós gázembargó lehetősége is. Ennek kapcsán Orbán Viktor elmondta: ugyanúgy kezdődik a felvetése, mint anno az olajembargóé.

Először csak lebegtetik, Németország élből elutasítja, majd pár hét elteltével megváltoztatják a véleményüket. Itt már nem csak arról van szó, hogy Magyarországnak nincs alternatívája, hanem egész Európát tenné tönkre.

Orbán Viktor abban bízik, hogy a józan ész kerekedik majd felül.

A rádiós interjúban külön hangsúlyt kapott a Magyarországon nemrég bejelentett extraprofitadó. Orbán Viktor úgy véli, hogy ha olyan egyszerű lenne ezt az adót áthárítani az emberekre, akkor nem tiltakoznának ellene a cégek.

Arra figyelni fogunk, hogy ne háríthassák át az emberekre ez érintett cégek

– jelentette ki. A miniszterelnök köszönetet mondott a bankoknak és a cégeknek, akik a különadót be fogják fizetni a közös kasszába.

A hatósági árakról a miniszterelnök elmondta: körültekintően kell eljárni, a következményeket fel kell mérni. Hozzátette, hogy a mostani kormányban több gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszter is van, az ő feladatuk, hogy javaslatot tegyenek arra, hogy meghosszabbítsák-e az árstopot. Orbán Viktor elmondta, hogy ő szeretné megtartani a hatósági árakat. A MOL vezérigazgatójának felvetésére, aki azt javasolja, hogy július elsejével fokozatosan vezessék ki a hatósági áras üzemanyagot, úgy reagált:

minden a háborún múlik.

Orbán Viktor arra a felvetésre is reagált, amelyet Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke vetett fel, miszerint karbonadót kell kivetni az Európai Unióban. A magyar kormányfő szerint nem biztos, hogy időszerű ez a javaslat.

Európa talán már nem is táncol a gazdasági válság peremén, hanem benne van, ilyen esetben plusz adók kivetését szorgalmazni érzéketlenség és a realitásokról való elrugaszkodás. Ilyen emberek jobb, ha inkább nem is hoznak döntést

– jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint nagy teljesítmény, hogy az Európai Parlament megmakacsolta magát és végre az emberek oldalára állt, amikor leszavazta a javaslatot. A kormányfő álláspontja a témával kapcsolatban egyébként változatlan; szerinte a nagy szennyezőknek kell megfizetniük ezeket a terheket, amit a brüsszeli javaslat alapján az emberektől akarnak beszedni.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, prime minister, viktor orban