Orbán Viktor a luxemburgi miniszterelnöknek: Magyarország nem támogatja egyházi vezetők szankcionálását

Levelet írt Orbán Viktor magyar miniszterelnök Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnöknek, amelyben válaszolt kollégája őt bíráló kijelentéseire Kirill orosz pátriárka tervezett, de végül elvetett uniós szankcionálása ügyében.

POLITIKA 2022. JÚNIUS 7. 15:26

„Meglepett a nyilatkozatod. Tudhatod, hogy Magyarország mindig minden megállapodást betart” – fogalmazott a levélben Orbán Viktor, kiemelve, hogy viták lehetnek, vannak is, de a magyarok mindig nyílt lapokkal játszanak. Orbán Viktor hangsúlyozta: a valóság az, hogy az Európai Tanácsban minden miniszterelnök tudhatta, hogy Kirill orosz pátriárka nincs rajta a szankciós listán, hiszen a magyar delegáció egy hónapon keresztül ezt az intézkedést ellenezte a EU-nagyköveti fórum ülésein. Ezt a magyar álláspontot egyetlen résztvevő állam- vagy kormányfő sem kifogásolta az Európai Tanács legutóbbi ülésén – hívta fel luxemburgi kollégája figyelmét a magyar kormányfő. Úgy folytatta:

„Óriási eredményt értünk el: megőriztük az egységünket. Kérlek, ne relativizáld, inkább ünnepeld ezt a sikert. Ami a lényeget illeti, a későbbi félreértések elkerülése érdekében, Magyarország alkotmánya védi a vallásszabadságot, ezért egyházi vezetők szankciós listára helyezését, a hívektől való elszigetelését Magyarország soha nem fogja támogatni. Mi békét akarunk, és az egyházak vezetőinek részvétele nélkül nem lehet béke. Kérlek, hogy Te, aki az emberi jogok mellett mindig kiálló vezető vagy, fogadd megértéssel a magyar álláspontot”

– így zárta levelét Orbán Viktor, közölte a Magyar Távirati Irodával (MTI) Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, letter, prime minister, viktor orban