Orbán Viktor: az EU háborús terve nem működik

Orbán Viktor: az EU háborús terve nem működik

A miniszterelnök a magyar közrádiónak adott interjút péntek (07.29.) reggel. A magyar kormányfő kifejtette: a Nyugat stratégiája elbukott, a szankciók nem billentik ki az orosz gazdaságot, az európai államok viszont megszenvedik a jelenlegi helyzetet. Orbán Viktor szerint az orosz-ukrán konfliktusnak csak egy orosz-amerikai megállapodás vethet véget. A magyar miniszterelnök beszélt továbbá a Magyarországon az energiavészhelyzetben is fenntartott rezsicsökkentésről, az élelmiszerhelyzetről, valamint egy új intézkedést is bejelentett.

POLITIKA 2022. JÚLIUS 29. 08:58

A magyar miniszterelnök Brüsszel minapi döntése kapcsán, amely szerint minden országnak 15 százalékkal vissza kell fognia a gázfogyasztását, azt mondta, örül annak, hogy Brüsszelben próbálnak összeurópai megoldásokat találni, de azért jobb, ha Magyarország magára számít, az „nem jó, ha arra számítunk, hogy Brüsszelben megoldják az energiaellátás problémáját”.

Ezt nekünk kell megoldanunk

– mondta, hozzátéve, hogy Brüsszel ezen javaslata nem más, mint einstand, azt pedig Magyarország nem tudja elfogadni.

Az oroszok elleni szankciókról a kormányfő kifejtette, hogy 155 nappal ezelőtt az volt a terv, hogy amerikai tanácsadókkal, nyugati tervekkel Ukrajna legyőzi Oroszországot. A második terv az volt, hogy a szankciók megrendítik Oroszországot. A harmadik az, hogy alkalmazkodni tudunk a szankciókhoz. A negyedik az, hogy a világ csatlakozik a szankciókhoz.

Egyik sem valósult meg: az oroszok nem állnak vereségre, a szankciók nem Oroszországot rendítették meg, a világ nincs velünk.

– emelte ki a miniszterelnök, majd leszögezte, hogy a Nyugat stratégiája elbukott, újra lenne szükség, ugyanakkor a fogyasztás visszafogása meg áremelés az nem nevezhető stratégiának.

Ha Brüsszel nem változtat, októbertől háborús gazdaság lesz.

– jelentette ki, majd azt is elmondta, hogy békét kell kötni, de amíg nem lesznek orosz-amerikai tárgyalások, a háború lezárásának esélye csekély.

A kormányfő a magyarországi gázhelyzet kapcsán leszögezte: az országnak lesz elég gáza, kiemelve, hogy az elmúlt években Magyarország több alternatív gáz útvonalat is kiépített, például egy török-szerb útvonalat, valamint az ország a horvátokkal is kötött egy megállapodást.

A mi problémánk az ár

– mondta a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor kifejtette: a magyar kormánynak több terve is van, készül program a tűzifa kitermelésére vonatkozóan, készül kazánprogram is, viszont kiemelte, hogy ezek a jövőt érintő kérdések.

Most a rezsicsökkentést kell megvédeni

– húzta alá. Orbán Viktor a 2013-ban bevezetett intézkedés kapcsán kifejtette: korábban meghatározták azt az árat, amit a családoknak fizetni kellett a gázért és a villanyért. Ezt az árat eddig úgy tudták tartani, hogy kipótolták az árat az államkasszából. Ez eddig nagyjából 250 milliárd forintba került évente, ez azonban most felugrott 2 ezer milliárdra az egész évre vetítve.

Ezt már nem lehet kigazdálkodni

– jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy ezért döntött úgy a kormány, hogy az átlagfogyasztásig megmarad a rezsicsökkentett ár.

Ma egy magyar család spórol az áramszámlán 56 ezer forint, a gázszámlán 146 ezer forintot

– mondta.

Orbán Viktor szerint októberben dől el, hogy Európa belesodródik-e a háborús gazdaságba, addig a kormány a rezsicsökkentést meg tudja védeni. A lakossági piaci árról (amit az átlagfogyasztás felett, a piaci árnál alacsonyabban határoztak meg – a szerk.) pedig megjegyezte, hogy a kormány azért hozta azt létre, hogy a szolgáltatók ne tudjanak nyerészkedni a magas árakon.

A miniszterelnök – utalva az előző magyar baloldali kormányokra – kifejtette, hogy vannak kormányok, amelyek válsághelyzetben széttárják a karjukat, s elmondják, hogy nem tudnak mit tenni, viseljük el a gondokat.

Mi védekezünk

– mondta a miniszterelnök. Harcolunk, hogy megvédjük a rezsit, az emberek életszínvonalát, húzta alá.

A háború végéről Orbán Viktor azt mondta, hogy az angolszászok még mindig azt hiszik, hogy ezt a háborút meg lehet nyerni. Kifejtette, hogy az amerikaiak finanszírozzák a háborút: eddig odaadtak 50 milliárd dollárt az ukránoknak, viszont megkérdőjelezte azt, hogy az amerikaiak folytatni fogják-e ezt a stratégiát:

De a második fél évben, vagy 2023-ban ezt ki adja oda, azt nem tudom

– mondta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy azon, hogy az amerikaiak szerint meg lehet nyerni a háborút, és ezért nincs béketárgyalás, a novemberi amerikai félidős választás változtathat.

A Magyarországot is sújtó aszályról és a mezőgazdaságról a kormányfő kifejtette, hogy a kormány felmérte az aszálykárokat és megállapította, hogy veszély nincs, el tudják látni élelmiszerrel a lakosságot, akár még export is lehet. Viszont, a gazdák káráról megjegyezte, hogy a kártérítési alap kimerült. Ennek kapcsán a kormány létrehozott egy munkacsoportot a gazdák kárainak enyhítésére. A miniszterelnök ennek kapcsán beszámolt arról, hogy a munkacsoport várhatóan egy héten belül dönt, a gazdák pedig mindenféleképpen segítséget fognak kapni.

Orbán Viktor emellett egy új intézkedést is bejelentett: a kormány további két évvel meghosszabbította a lakásépítések öt százalékra csökkentett áfáját. A kormányfő elmondta: a lakásépítések áfájának átmeneti, 25-ről 5 százalékra csökkentése az év végén kifutott volna. Azt látták, hogy sok ember „felgyorsította a lakásépítési szándékait”, kapkodni kezdett, hogy beleférjen a mostani szűk határidőbe.

Erre nincs szükség, nem kell kapkodni, mert a kormány létrehozta a gazdasági növekedést megvédeni hivatott kabinetet, amelynek javaslatára biztosítani fogják a következő két évben is az egyébként lassuló lakásépítési piac megtámogatását az ötszázalékos áfával

– emelte ki a kormányfő.

POLITIKA

Címkék:

budpest, Hungary, interview, v4, viktor orban