Orbán Viktor: Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával

Orbán Viktor: Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával

Elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közmédiának nyilatkozva. A kormányfő kijelentve: az felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

GAZDASÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 6. 08:43

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az uniós tagállamok vezetői korábban egyezségre jutottak abban, hogy csak olyan lépéseket szabad tenni, amelyek figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét és azt a szuverén jogot, hogy az energiamixüket meghatározzák, ám

az Európai Bizottság elnöke „akarva, akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet”.

A miniszterelnök kiemelte:

az olajembargó felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával,

ha elfogadják, „a rezsicsökkentésnek vége van”, 700 forintos (kb. 1,9 euró) benzin- és 800 forintos (kb. 2,1 euró) gázolajár következhet.

Az a harc, amit én most folytatok, az a magyar rezsicsökkentés megvédéséért folytatott harc, fogalmazott.

Ha ezt most elfogadtuk volna, akkor a rezsicsökkentésnek vége lett volna. Ha nem oldják meg a magyar kérdést, és bevezették volna az olaj-és gázembargót, akkor vége lenne a rezsicsökkentésnek, jegyezte meg, „szóval vissza a feladónak”, fogalmazott a magyar kormányfő annak kapcsán, hogy a bizottság javaslatát postafordultával visszaküldte.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy az eddig bevezetett szankciók nagyobb károkat okoznak az európai gazdaságoknak, mint Oroszországnak. A szankciók első öt csomagjára még hajlandó voltam igent mondani, de megmondtuk, hogy az energiahordozókat érintő korlátozások vörös vonalat jelentenek, húzta alá.

Orbán Viktor, aki azt is elmondta, az orosz olaj más fajtával helyettesítéséhez évekre és több száz milliárd forintos beruházásra, a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához pedig több ezer milliárdos beruházásokra van szükség.

Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme ekkora átállásnak? – tette fel a kérdést a kormányfő, hozzátéve, várják az új javaslatokat.

A magyar álláspont: a béke

A másik vörös vonal, hogy Kirill pátriárkát is a kitiltottak listájára akarják tenni. Nem támogatjuk, hogy egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek – fejtette ki a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, minden országnak megvannak a saját tapasztalatai, éppen ezért tisztázni kell, ki háborúzik, ez pedig egy orosz-ukrán háború – tette hozzá. A magyar történelmi tapasztalatok alapján álláspontot kell választani, ezért meg kell határozni a magyar érdeket.

A mi álláspontunk a béke

– mondta a kormányfő.

Egyébként sem a francia elnök, sem a német kancellár nem járt sikerrel a moszkvai békemisszióján – jegyezte meg. Sem az amerikai, sem a német, sem a lengyel érdeket nem fogjuk azonosítani a magyar érdekkel, ezért ki akarunk maradni ebből a háborúból.

Orbán Viktor ugyanakkor kifejtette, hogy amiben tudunk segítünk az ukránoknak. Lassan 700 ezer ukrajnai menekültet engedett be Magyarország, és 37 millió eurónyi felajánlást tett – mondta a kormányfő.

Aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére, így Kárpátalja is lőtávolságon belül került, mert valaki fegyvert szállított – tette hozzá a kormányfő. Aki fegyvert szállít be, az az ott élő embereket célponttá teszi.

Jelentősen átalakul a kormány szerkezete

Magyarországon április 3-án tartottak országgyűlési választást, melyen a Fidesz-KDNP kétharmados győzelmet aratott. Orbán Viktor közölte, az erdő közepében van a kormányalakítást illetően.

A kormányalakítások esetében úgy terveztünk korábban, hogy milyen kihívásokra kell számítani. A migráció velünk marad, és a migrációs nyomás nőni fog. A pandémia még nem ment el, tehát az is része marad a gondolkodásnak, és itt van a háború.

Olyan kormányt kell alakítani, amelyek ezeknek a kihívásoknak megfelel – mondta a magyar kormányfő.

Új kormány alakul, és új munka kezdődik. Jelentősen át fog alakulni a kormány szerkezete, sok új embert akarok behozni – tette hozzá. Legkésőbb május végére lehet új kormány – mondta a miniszterelnök.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

European Union, Hungary, oil, russia, ukraine, viktor orban, war