Orbán Viktor: Sokkal rosszabb a migrációs helyzet, mint 2015-ben volt

Orbán Viktor: Sokkal rosszabb a migrációs helyzet, mint 2015-ben volt

Egyiptom megerősödését nevezte az Európai Unió egzisztenciális érdekének a magyar miniszterelnök kedden Budapesten a visegrádi országok és Egyiptom csúcstalálkozója után.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 12. 12:59

Orbán Viktor elmondta, sokkal rosszabb a migrációs helyzet, mint 2015-ben volt. Ezzel a helyzettel az EU csak akkor tud megbirkózni, ha vannak külső szövetségesei, és Egyiptom az egyik leginkább kézenfekvő szövetséges, mondta.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Orbán Viktor magyar kormányfõ a V4-Egyiptom csúcstalálkozón
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor rámutatott, ha

Egyiptom nem tudja folytatni azt a politikát, amellyel megakadályozta a migráció feláramlását Egyiptom irányából, akkor “mindannyian nagyon nagy bajba kerülünk”.

Orbán Viktor azt javasolta az EU-nak, minél hamarabb hívja össze az unió-Egyiptom társulási tanács ülését, továbbá az EU fogadja el Egyiptomot stratégiai partnernek, valamint fogadja el Egyiptomnak a terrorizmus megfékezése érdekében javasolt lépéseit. Fogadjuk el sajátként az Egyiptom által terroristának minősített személyek, szervezetek listáját! – szorgalmazta a kormányfő.

Kezdeményezte azon korlátozások feloldását, amelyek nem teszik lehetővé, hogy Egyiptom beszerezze a határvédelemhez szükséges eszközöket. Orbán Viktor hozzátette ugyanakkor, hogy nemcsak az egyiptomi határvédelmet kell megerősíteni, hanem ennek a százmilliós országnak gazdaságilag is stabilizálódnia, fejlődnie kell, hogy a jó élet lehetőségét tudják kínálni az ottani fiataloknak.

Ez nemcsak egyiptomi, hanem európai érdek is, hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra:

2016 óta migránsokat szállító hajó nem hagyta el Egyiptom partjait, ami bizonyíték arra, hogy ha van akarat, és van vezetés, akkor a migráció a tengeren is korlátozható, illetve megakadályozható.

Hangsúlyozta, ezért a teljesítményért a találkozón közösen fejezték ki elismerésüket Egyiptom elnökének. Orbán Viktor elmondta, délután folytatni fogják a megbeszéléseket elsősorban a gazdasági együttműködés témakörében, amely iránt Magyarország elkötelezett. Kiemelte: a magyar Eximbankban külön keretet nyitottak annak érdekében, hogy ne csak árut szállítson Magyarország Egyiptomba, hanem gyárakat is tudjon telepíteni oda. Ezek ott adnak munkahelyet a fiatal nemzedéknek, hogy a “saját képességeink szerint mi is hozzájáruljunk” egy olyan európai segítségnyújtáshoz, amely stabilizálni tudja hosszú távon is az egyiptomi gazdaságot, tette hozzá.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy Magyarországon láthatják vendégül az egyiptomi elnököt, akit “barátsággal, szeretettel és elismeréssel” fogadtak. Hangsúlyozta: Magyarország számára ez egy régi baráti, testvéri kapcsolat.

Fontos, hogy a nyugat-európai országok is megértsék, Egyiptom vezetősége “tiszteli saját népét és törekszik a fejlődésére” – mondta az Egyiptomi Arab Köztársaság elnöke kedden Budapesten, a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeivel folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi megköszönte és fontosnak nevezte a visegrádi országok vezetőinek támogatását. Ugyanakkor hozzátette, ez nem elég, a nyugat-európai országok támogatására is szükség van. Kiemelte,

Egyiptomnak nem arra van szüksége, hogy az európai országok számon kérjék rajta az emberi jogokat, hanem hogy segítséget nyújtsanak a politikai, gazdasági, kulturális helyzet javulásához.

A kérdés, hogy Európa készen áll-e, hogy lehetőséget biztosítson Egyiptomnak a “testvériségre”, a kapcsolatok felajánlására az egyetemeivel és arra, hogy ipara egy részét Egyiptomba vigye, munkát biztosítva az ottani lakosság 65 százalékának. Ezek olyan szükségletek, amelyek teljesítése nélkül nem lehet jogi sztenderdekről beszélni, vélekedett.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi kitért arra is: miközben 2016 óta egyetlen migránsokat szállító hajó sem hagyta el Egyiptomot, Afrika országaiból hatmillió menekült érkezett hozzájuk. Egyiptom nem engedte meg, hogy ezek az emberek továbbmenjenek és esetleg a tengeren leljék halálukat.

Mint mondta, Egyiptomban nem olyan magas ugyan az életszínvonal, mint az európai országokban, de nincsenek menekülttáborok, a hatmillió menekültre vendégként tekintenek, úgy élnek, mint a többi egyiptomi, “az iskoláinkban tanulnak, a kórházainkban kezeljük őket”, fogalmazott.

Beszélt arról is: az elmúlt években Egyiptom több trillió egyiptomi fontot költött arra, hogy javítson a vidéken élő 60 millió ember életén, az úthálózat, a szennyvíztisztítás és az öntözés fejlesztésével.

 

POLITIKA

Címkék:

egypt, Hungary, migration, viktor orban, visegrad group